Ahmet Varol
Ahmet Varol Yeni Akit Gazetesi

Sisi’nin derdi de para

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Ahmet Varol'un bugünkü (05.11.2022)''Sisi’nin derdi de para'' başlıklı yazısı.

05 Kasım 2022 | 180 okunma

Mısır son dönemde döviz rezervlerinin bitmesinden dolayı bayağı sıkıntılı. Bilindiği üzere Mısır’a döviz girmesini sağlayan en önemli sektörlerden biri turizm. Ama küresel salgın turizm sektörünü ciddi şekilde sarstı. Tabii Sisi cuntasının ekonomik alanda başarısızlığı, alternatif kaynaklar geliştirememesi, buna ek olarak uluslararası piyasalarda petrol ve gıda ürünlerinin fiyatlarının artması ülkenin döviz birikimlerinin hızlı bir şekilde tükenmesine neden oldu. 

Hazinelerinin zil çalmaya başladığını gören Sisi ilk olarak yine Arap ülkelerinin kapılarını çalarak Suudi Arabistan’dan ve Körfez ülkelerinden para istedi. Bu ülkelerin bankalarından Mısır’a yüklü miktarda bir döviz aktarımı yapıldığı açıklandı. Ancak onların desteği yeterli gelmeyince IMF’nin kapısını çaldı. 

Aylar süren uzun pazarlıklardan sonra IMF’nin, ilişkili uluslararası kurumların ve ülkelerin hesaplarından toplamda 9 milyar dolar kredi aktarılması konusunda anlaşma sağlandı. Ancak IMF bunun karşılığında Mısır’ın serbest kura geçmesini şart koştu. 

Mısır yönetimi yıllardan beri ulusal parasının değerini para kurlarını kontrol altında tutarak muhafaza etmeye çalışıyor ama yine zorlanıyordu. IMF’nin serbest kur şartını kabul etmesinden sonra paranın değerini cunta değil piyasa belirleyecekti. 

Cunta yönetimi serbest kura geçmenin kendisine ağır bir maliyeti olacağını biliyordu. Ama hazinedeki döviz birikimlerinin iyice azalması karşısında, ülkenin en zorunlu ihtiyaç maddelerini tedarik etmekte bile zorlanacağını gördüğünden, IMF’den para dilenmeye ve sonuçta onun “serbest kur” şartını kabul etmeye kendini mecbur hissetti.

Serbest kura geçilmesinden sonra Mısır cuneyhi dolar karşısında hızla değer kaybetti. Bizim bu yazıyı yazdığımız sırada, 1 ABD doları serbest piyasada 24.27 cuneyhe tekabül ediyordu. 

Cuntanın parayı kontrol etmekten sorumlu kurumları faiz artışlarıyla paradaki dalgalanmayı kontrol altına almaya çalıştı. Ama yine de paranın değerinin düşüşünü tamamen engelleyemedi. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Adamın ağzı bozuk da, neresi düzgün? 26 Nisan 2025 | 298 Okunma Ürdün’ün Müslüman Kardeşler’i kapatması 25 Nisan 2025 | 236 Okunma Papa’yı ahirete gönderirken! 24 Nisan 2025 | 265 Okunma Filistin direnişinin ateşkes şartları nelerdir? 19 Nisan 2025 | 47 Okunma İsrail’in istediği ateşkes mi dayatma mı? 18 Nisan 2025 | 58 Okunma