Sudan’da geçiş sürecinin başlatılmasıyla ilgili görüşmelerin devam ettiği dönemde hükümeti kurma görevinin de Abdullah Hamduk’a verileceği açıklanmıştı. Hamduk 21 Ağustos tarihinde bu görevi resmen üstlendi ve anayasal yeminini yaparak hükümeti kurma çalışmalarını da fiilen başlattı. Yapılan açıklamalara göre hükümeti kurma görevi 28 Ağustos tarihinde tamamlanacak ve tayin edilen bakanların isimleri bu tarihte açıklanacaktı. Ancak gerek oluşturulan Devlet Başkanlığı Konseyi ve gerekse Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ile görüşmelerin, pazarlıkların son bulmaması sebebiyle hükümet üyeleri belirlenen tarihte açıklanamadı. Sekiz günlük bir gecikmeyle 5 Eylül Perşembe günü akşam saatlerinde geçiş dönemi hükümetinin kurulduğu resmen açıklandı. Prosedüre göre hükümet Devlet Başkanlığı Konseyi’nin de onayına sunulduktan sonra, onaylanması durumunda bakanlar anayasal yeminlerini yaparak görevlerine başlayacaklar.
Devlet Başkanlığı Konseyi’nin onaylaması sürecinde herhangi bir sorun veya ihtilaf yaşanacağını sanmıyoruz. Çünkü hükümeti kurmakla görevlendirilen Abdullah Hamduk, hükümeti kurma aşamasında gerekli irtibatları kurdu, pazarlıkları yaptı ve ittifaklar sağlandıktan sonra hükümet resmen açıklandı. Zaten dediğimiz gibi açıklamanın sekiz gün gecikmesinin sebebi de bu konuda yapılan görüşmelerin ve pazarlıkların devam etmesiydi.
Hamduk’un kurduğu hükümet cuntacılarla sivil ayaklanmanın başını çeken Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri arasındaki anlaşmaya göre 39 aylık geçiş sürecinde görev yapacak. Ondan sonra seçimle iş başına gelecek olan hükümet görevi devralacak. Eğer istisnai bir durum veya hükümetin istifa etmesi gibi bir gelişme yaşanmazsa bu hükümet geçiş sürecinde görevde kalacak.
Yeni kurulan hükümette en çok dikkat çeken isimlerden biri Dışişleri Bakanı oldu. Bu göreve Esma Muhammed Abdullah isminde bir bayan getirildi. Bu kişi Sudan tarihinde Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen ilk bayan oldu. 1946 Hartum doğumlu. 1970’li yıllardan beri Sudan’ın diplomatik kadrosunda görev yapan birisi. Aynı zamanda bu ülkenin diplomatik kadrosunda görev yapan az sayıdaki bayan görevlilerden biri. Önümüzdeki dönemde Sudan’la ilgili dış irtibatlarda fiilen görev alacağı ve öne çıkacağı için isminin çokça anılacağını sanıyoruz.
İçişleri ve Savunma bakanlıkları askeri kanadı temsil edenlere verildi. Savunma Bakanlığı’na General Cemal Ömer getirildi. İçişleri Bakanlığı görevine ise polis generali Et-Tarifi İdris getirildi. İki bakanlık için görevlendirme işlemi ise ertelendi. Bunlar Altyapı ve Nakliye Bakanlığı ile Balık ve Hayvansal Ürünler Bakanlığı.