Merkez Bankası’nın faizi artırması ve ardından sadeleşme adımının gelmesi döviz kurundaki tırmanışı durdurdu, hatta belirgin bir düşüş de gerçekleşti. Şimdi tartışılan, kurun hangi düzeyde dengeye geleceği. Ama bu dengeyi belirleyecek olan temel etken yurtdışı yerleşiklerin yönlerini yeniden Türkiye’ye döndürüp döndürmeyecekleri.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Londra’daki sunumlarının bu yönde çok etkili olduğu dile getiriliyor. Böylesi sunumlar yabancılar için Türkiye’yi cazibe merkezi haline getirebiliyorduysa şimdiye kadar niye beklendi ve niye faiz artışına gerek duyuldu ki?
Başkalarını kandırmak kötüdür de, insanın hele toplumların kendisini kandırması çok daha kötüdür.
Yabancı fonları ne öyle sunumlarla Türkiye’ye çekebiliriz, ne dövizdeki çıkışı bir yetkilinin attığı tweet sayesinde durdurabiliriz. Gerçekçi olalım. Elimizdeki barut faizdi ve kullandık. Umalım bu işe yarasın ve yabancılar yeniden Türkiye’ye dönsün.
Merkez Bankası’nın dün açıkladığı veriler, yılın ilk beş ayında yabancı yatırımcıların 914 milyon dolarlık hisse senedi sattıklarını, 290 milyon dolarlık da devlet iç borçlanma senedi aldıklarını gösteriyor. Net çıkış 624 milyon dolar.