Türkiye İstatistik Kurumu GSYH serisini geçen yıl aralık ayında değiştirdi. Geçen yılın üçüncü çeyreğine ilişkin veriler, 2009 yılı baz alınarak hesaplanan yeni yöntemle açıklandı. Tabii ki geçen yılın son çeyreği ve bu yılın ilk çeyreğinde de yeni seri kullanıldı, bundan sonraki dönemlerde de kullanılacağı gibi.
Yeni GSYH serisinde baz yılının 2009 olarak alınması ve ölçme yöntemindeki değişiklikler bir dizi tartışma yaratmadı değil. Bu, konunun başka bir boyutu. Zaten bizim bugün üstünde durmak istediğimiz, GSYH'nin nasıl hesaplandığı ve bunun doğru olup olmadığı değil.
Biz, Türkiye'nin resmen kullanmak durumunda olduğu yeni seri GSYH'yi, orta vadeli programı hazırlayan Kalkınma Bakanlığı'nın hala dikkate almamış olması üstünde durmak istiyoruz.
2017-2019 yıllarını kapsayan orta vadeli program, geçen yılın ekim ayında açıklandı. Biliniyor ki orta vadeli programlar hep bir önceki yılın ekim ayında açıklanır zaten.
Orta vadeli programların, aslında tüm ekonominin bel kemiğini oluşturan büyüklük, GSYH. Şimdi GSYH büyüklüğü temelden değişiyor, Türkiye İstatistik Kurumu bu veriyle ilgili yepyeni bir seriye geçiyor, ama bakıyorsunuz Kalkınma Bakanlığı bu değişikliği görmezden geliyor.
Tabii ki konu tek başına GSYH'yi değiştirmek değil. GSYH'yi değiştirdiğiniz zaman, buna bağlı bir dizi büyüklük de değişmek durumunda. Ama bu temel göstergeyi göz ardı ettiniz mi, tüm OVP'yi de bir anlamda pek geçerliliği olmayan bir metin ve tablo haline getirmiş oluyorsunuz.