Grafiğimiz üç verinin yılbaşından bugüne kadar olan döneme ilişkin aylık ortalamasından oluşuyor. Tabii ki henüz temmuzu tamamlamadık, enflasyonda da henüz haziran sonu gerçekleşmesine sahibiz.
Mevcut verilerden hareketle bir grafik oluşturduk ve işte bu grafiğin söylediği şu:
"Merkez Bankası yarınki toplantısında faizi artırsa iyi olur."
Grafiğimizin üç veriden oluştuğunu belirttik. Bunlardan biri Merkez Bankası'nın ortalama fonlama maliyeti. Merkez Bankası piyasayı uzun süre geç likidite penceresinden fonladı ve bu faiz ilk üç ayda yüzde 12.75 olarak uygulandı. Çok daha önce artırılarak kurdaki artışa fren görevi görecek faize, dolar iyiden iyiye başkaldırmaya başlayınca ancak nisan ayında dokunulabildi. Faizde asıl artış kararı Para Politikası Kurulu'nun mayısın son haftasındaki olağanüstü toplantısında alındı. Böylece fonlama maliyeti mayıs ve haziran aylarında hızla yukarı gitti. Ortalama oran, hazirandan temmuza geçişte ise önemli bir değişim göstermedi. Temmuz ayındaki ortalama fonlama maliyeti yüzde 17.75 düzeyinde.
Enflasyonun seyri
Yılın ilk üç ayında gayet ılımlı bir seyir izleyen ve adeta yatay seyreden yıllık TÜFE değişimi, nisan ayıyla birlikte dolardaki artışı izlemeye başladı. Yıllık TÜFE'deki değişim mayıs ve haziranda iyice hızlandı ve zaten haziran itibarıyla yüzde 15'lik düzey geride bırakılarak yıllık oran açısından rekor kırıldı.