Son söyleneceği en başta, başlıkta söyledik. Türkiye gelir dağılımında yıllardır yerinde sayıyor. Hiçbir ilerleme yok.
TÜİK dün yüzde 20'lik gelir gruplarına göre 2016 yılının gelir dağılımı verilerini açıkladı. Biz biraz daha detaya inmeyi ve yüzde 5'lik gelir gruplarına göre olan duruma bakmayı tercih ettik.
Nüfusun en yoksul yüzde 5'lik grubu toplam gelirden ancak yüzde 0.9 pay alabiliyor. En zengin yüzde 5'lik grubun payı ise yüzde 21.4 düzeyinde.
Bir başka ifadeyle en yoksul yüzde 5'lik grup 1 lira harcarken, en zengin yüzde 5'lik grubun harcaması 23.8 lirayı buluyor. Yani kabaca 1'e 24'lük bir denge ya da dengesizlik söz konusu.
Ama sanılmasın ki bu yalnızca 2016'ya özgü bir durum. Bir arpa boyu yol alamadığımızı sayılarla ortaya koyabilmek için 2006'dan bu yana olan seriyi aktarıyoruz. Bu seri de gösteriyor ki en yoksul yüzde 5'lik grubun son on bir yıldaki payı ortalama yüzde 0.9, en zengin yüzde 5'lik grubun ortalama payı da yüzde 20.7 olmuş.
Yani öyle yıldan yıla, gelir dağılımın daha da bozulması ya da iyileşmesi yönünde, kayda değer bir değişiklik yok. On bir yıl önce neredeysek, üç beş yıl önce neredeysek, şimdi de aynı noktadayız. Her ne kadar TÜİK'in açıkladığı dünkü veriler 2016'daki durumu gösteriyorsa da, hiç kimse beklemiyor ki durum bu yıl değişecek. Çok çok muhtemeldir ki bir yıl sonra 2017'nin verileri açıklandığında da farklı bir tablo görmeyeceğiz.