Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre haziran ayı itibariyle yaşları 15-29 arasındaki genç nüfusumuz yaklaşık 18 milyon. Bu nüfusun 5.1 milyonu eğitimine devam ediyor. 5.7 milyonu çalışıyor. Hem eğitimine devam eden, hem çalışanların sayısı ise 2.3 milyon.
Geriye kalıyor 4.9 milyon genç. İşte bu 4.9 milyon genç ne eğitimine devam ediyor, ne de çalışıyor. Literatürde bu durumdaki gençlere "boşta gezen gençler" ya da "boşluktaki gençler" deniliyor.
Yaşları 15-29 arasında olan gençleri eğitim görme ve çalışıyor olma durumuna göre yüzde olarak ifade edersek sorunun nasıl çarpıcı olduğu daha kolay görülebiliyor. Bu yaş arasında bulunan her 100 gencin 28'si sadece eğitim görüyor, 32'si sadece çalışıyor, 13'ü hem eğitim görüyor, hem çalışıyor, 27'si ise boşta geziyor.
Yani, her dört gençten biri, hatta daha fazlası adeta hiçbir şey yapmıyor.
Boşta gezenlerin oranı 15-29 yaş arası için böyle. Yaş aralığı olarak 25-29'u aldığımızda ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı tam üçte bire, yüzde 33'e çıkıyor. Bu yaş grubunda oranın daha da artmasının nedeni belli. Artık eğitim büyük ölçüde tamamlanmıştır ve iş peşinde koşulmaktadır. Dolayısıyla 25-29 yaş grubundaki 6.1 milyonluk nüfusun yalnızca yüzde 5'i eğitimine devam etmekte, yüzde 11'i de hem eğitimine devam etmekte, hem de çalışmaktadır. Bu yaş grubundakilerin tam yarısı artık çalışma hayatının içindedir, üçte biri ise boş gezmektedir.
TÜİK verilerine göre 15-29 yaş aralığındaki erkek nüfus 9.1 milyon. Bu nüfusun yüzde 13.6'sı ne eğitimde, ne istihdamda.