Öyle bir dönem gelir ki umarız biz bu konuyu işleme gereğini artık duymayız. Gençlerimizin ya eğitimlerini sürdürmelerini sağlarız ya eğitimi bitenlerin çoğuna iş bulacak şekilde istihdam sorunumuzu çözer ve onları işe yerleştiririz; böylece üç gençten birinin sokakta gezmek durumunda kaldığı şu sıkıntılı süreci aşmış oluruz.
TÜİK verilerine bakıyoruz yine... Veriler eylül ayındaki durumu, yani ağustos, eylül, ekim ortalamasını gösteriyor. Yaşları 15-29 arasındaki her 100 gençten 29’u ne eğitimini sürdürüyor, ne de çalışıyor. Kabaca her üç gençten biri bu durumda, yani sokakta!
Erkeklerde oran fena sayılmaz, dengeyi bozan kadınların istihdam sorunu. 15-29 yaş aralığındaki erkeklerin yüzde 15.5’i ne eğitim görüyor ne çalışıyor. Ama kadınlarda bu durumda olanların oranı yüzde 42.2 düzeyinde bulunuyor.
Yaş aralığını daraltınca...
Sözünü ettiğimiz oranlar 15-29 yaş aralığı için geçerli. Yaş aralığını daraltınca çok daha farklı oranlarla karşılaşıyoruz. Örneğin toplamda 20-24 ve 25-29 yaş grubundaki gençlerde ne çalışan ne okuyan oranı yüzde 34’e
Erkeklerde 20-24 yaş grubundakilerde bu oran erkeklerdeki yüzde 15.5’lik genel oranın üstüne çıkarak yüzde 18.5’i buluyor.