İşsizlikte bu yıl klasikleşen çanak eğrisi oluşmadı. Genellikle mayıs ayında başlayan ve yıl sonuna kadar süren çıkış eğrisi bu yıl farklı seyrediyor.
Temmuzda yüzde 10.7 olan işsizlik, klasik eğilimini sürdürse ağustosta artacaktı; oysa söz konusu ayda çok az da olsa bir gerileme yaşandı ve işsizlik yüzde 10.6’ya indi. Eylül ayı da ağustos gibi yüzde 10.6’lık işsizlik oranıyla geçildi.
İşsizlik oranının bu yıl geçmiş yıllardan farklı bir eğilim göstermesinde temelde iki etken rol oynadı. Bir yandan istihdamı artırmak amacıyla uygulamaya konulan teşviklerin katkısı görüldü. Diğer yandan da özellikle turizmde geçen yıla göre daha parlak bir sezon yaşanmasının hizmetler sektörüne olan etkisiyle istihdam görece yüksek seyretti.
Sonuçta da biraz önce belirttiğimiz gibi işsizlikte artış yaşanması normal karşılanan yaz aylarında bu kez farklı bir eğilim ortaya çıktı.
Eğilim yön değiştirince eylül sonrasına ilişkin tahmin yürütmek de zorlaştı. Normal koşullarda ekim ayındaki işsizliğin eylülden daha yüksek gelmesi beklenirdi. Her ne kadar bazı yıllarda ekimdeki oran eylüle göre gerilemişse de genel eğilimin artış yönünde olduğu biliniyor. Ne var ki bu yıl istihdam teşviklerinin etkisinin ekimde de görülmesi bekleniyor. Bundan dolayı da işsizlik oranında eylüle göre belirgin bir düşüş beklenmemekle birlikte en azından hızlı bir artışın söz konusu olmayacağı sanılıyor.
Geçen yıllara göre durum