Genel eğilim böyle... Hem zaten gelir dağılımındaki temel çarpıklık da kendini böyle gösteriyor. Haneler yoksullaştıkça gıdaya ayırmaları gereken pay artıyor. Daha doğrusu, karınlarını doyurduktan sonra geriye pek para kalmıyor ki başka alanlara harcama yapabilsinler.
TÜİK'in önceki gün açıkladığı bölgesel hanehalkı tüketim harcaması istatistikleri genel eğilimi tüm yalınlığıyla ortaya koyuyor.
Birkaç örnek verelim. İstanbul'da yaşayanlar harcamalarının 30.4'ünü konut ve kiraya, yüzde 16.2'sini ulaştırmaya yapıyor. Bu oranlar Ankara için yüzde 26.5 ve yüzde 18.8, İzmir için yüzde 27.3 ve yüzde 15.9 düzeyinde.
Ulaştırma için daha fazla pay ayıran iller de var. Ancak konut ve kira ile ulaştırma toplamı açısından bu üç büyük il ilk sıralarda. Söz konusu harcama toplamı İstanbul için yüzde 46.6'yı, Ankara için yüzde 45.3'ü, İzmir için yüzde 43.2'yi buluyor.
Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinden oluşan grupta konut ve kira ile ulaştırma harcamalarının toplamının yüzde 44.7'ye ulaştığı dikkati çekiyor.
Bu arada ulaştırma harcamalarının kapsamına taşıt alımı, taşıt onarımı, akaryakıt harcaması gibi giderlerin de girdiğini ve taşıt sayısı ve kullanımındaki artışın ulaştırma harcamalarının ivme kazanmasına yol açtığını belirtmekte yarar var.