Sanayi üretiminde üç oran hesaplandığını ve bu oranların duruma göre birbirinden çok farklı, hatta tezat oluşturabilecek sonuçlar verebildiğini biliyoruz. Nitekim haziran ayında da böyle oldu.
Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış şekilde bir önceki aya göre hesaplanan üretim değişimi yüzde 0.4 düşüşe işaret ediyor. Bir diğer hesaplama yöntemi olan takvim etkisinden arındırılmış geçen yıla göre üretim değişimi yüzde 3.4'lük üretim artışı sonucu veriyor.
Üçüncü yöntem ise daha önce de defalarca vurguladığımız gibi "çalışılan gün sayısı aynı olsaydı" varsayımına dayanmayan hesaplama. Sanayi üretim endeksinin herhangi bir arındırılma işlemine konu olmamış haliyle kıyaslanmasına dayalı bu hesaplama göre ise haziran ayındaki üretim geçen yılın yüzde 3.6 altında kaldı.
Geçen yılın haziran ayında 22 iş günü vardı. Bu yıl ise Ramazan Bayramı'nın iki günü işgününe denk geldi ve bu yüzden toplam iş günü 20 günde kaldı. Bu iki gün, yaklaşık yüzde 9'luk bir fark demek.
Dolayısıyla takvim etkisinden arındırılmayan sanayi üretiminin geçen yılın haziranına göre yüzde 3.6 gerilemiş olması gayet normal.
Zaten girişte de belirttiğimiz gibi takvim etkisinden arındırılmış üretimde geçen yıla göre yüzde 3.4'lük bir artış var.