Sanayi üretimi nisan ayında tahminlerin üstünde bir artış gösterdi. Nisan ayındaki üretim, takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış haliyle mart ayına göre yüzde 2.3 arttı. Geçen yılın nisan ayına göre kaydedilen artış takvim etkisinden arındırılmış endekse göre yüzde 6.7, herhangi bir arındırma işlemine konu olmamış endekse göre ise yüzde 5.9 olarak gerçekleşti. Toplam sanayide yüzde 5.9 olan üretim artışı, imalat sanayinde ise yüzde 6.4 olarak hesaplandı.
Yani sanayi üretiminde tüm endeksler bazında nisan ayında önemli bir gelişme kaydedildiği ortada. Peki nisanda hangi alanlarda üretimi hızlı bir şekilde artırdık da bu oranları yakaladık?
Köşemizi izleyenler artık biliyorlardır; biz sanayi üretimini irdelerken takvim etkisinden arındırılmamış yıllık üretim değişimini esas almayı daha doğru buluyoruz. İşte bu endekse göre yıllık üretim değişimi biraz önce de aktardığımız gibi nisan ayı itibariyle yüzde 5.9 düzeyinde.
Sanayi üretiminin yüzde 81.51'lik kısmı imalat sanayinden oluşuyor ve imalat sanayi kapsamında da bazı sektörler ağırlıkları itibariyle ön plana çıkıyor.
Nisanda ilginç bir tablo oluşmuş durumda. İmalat sanayinin ağırlıklı sektörlerinde öyle kayda değer bir üretim artışı yok. Yıllık üretim değişimini yüzde 5.9 düzeyine taşıyan ise iki motorlu kara taşıtları ve diğer ulaşım araçları sektörleri.
Hava taşıtları uçtu ve uçurdu!
İmalat sanayi kapsamında yüzde 1.77'lik payı bulunan diğer ulaşım
araçları alt sektöründe nisan ayında gerçekleşen üretim geçen yılın
aynı ayına göre tam yüzde 133.9 artış gösterdi. Bu rekor artışın
bir yanlışlık olabileceği kaygısıyla detaylı değerlendirmeye
alındığını öğrendik. Bir yanlışlık yoktu.
Diğer ulaşım araçları sektöründeki bu rekor artışın hava taşıtları üretiminden kaynaklandığını da belirtelim. Hava taşıtları üretiminin hemen hemen tümünün Türk Silahlı Kuvvetleri için gerçekleştirilen üretimden oluştuğunu da vurgulayalım.
Söz konusu sektör içinde gemi inşaatı, lokomotif ve vagon üretimi de bulunuyor.
Nisan ayında üretimin çok hızlı arttığı bir başka sektör de yüzde 19.2'lik oranla motorlu kara taşıtları sektörü oldu. Bu sektör, imalat sanayi kapsamında yüzde 8.14'lük paya sahip.
İki sektörün payı 3.4 puan