Bu yılın başında bir istihdam seferberliği başlattık. Bu sayede işsizlik sorunumuzu önemli ölçüde hafifletmeyi amaçladık. İşsizlik oranının ocak ayında çok yüksek düzeye çıkacağına ilişkin işaretler geçen yılın sonuna doğru alınmaya başlanmıştı ve buna bir nebze de olsa çare bulabilmek adına işte bu seferberlik adımları atıldı.
TÜİK'in önceki gün açıkladığı nisan ayına ilişkin iş gücü istatistikleri, istihdam seferberliğinin çok önemli sonuçlar verdiği biçiminde yorumlandı. Ama hep diyoruz ya, istatistikte satır aralarını okumaz, okumak istemez ve sayıları işinize geldiği gibi yorumlarsanız çok olumlu sonuçlar elde edebilir ya da tersini yaparsanız bu kez de olumsuz sonuçlarla yüz yüze kalabilirsiniz. Önemli olan sayıları eğip bükmeden, doğru okumak, okumaya çalışmaktır...
Yazımız ekindeki tabloda 2015, 2016 ve 2017 yıllarının ilk dört ayına ilişkin iş gücü istatistikleri özetini aktarıyoruz. Ocaktan nisana kadar olan dönemde örneğin istihdam ne kadar artmış, örneğin işsiz sayısı ne kadar azalmış, bunlara yer veriyoruz.
Bir de aylara göre son iki yılın yıllık farkları yer alıyor tabloda. 2016'da bir önceki yıla göre ne olmuş, bu yıl 2016'ya göre ne olmuş...
Önce ocaktan nisana kadar olan değişimlere bir göz atalım. Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi verileri, istihdam artışı anlamında bu yıl diğer yıllardan çok çok farklı bir durumun yaşanmadığını ortaya koyuyor.
2015 yılının nisan ayındaki istihdam, ocak ayına göre 1 milyon 184 bin kişi artmış. Artış, 2016'da 1 milyon 363 bin kişi olmuş. Bu yıla bakıyoruz, artış 1 milyon 485 bin kişi.