Türkiye yıllardır yaz saati uygulamasına geçer, ekim ayında da yeniden normal saate (kış saatine değil) dönülürdü. Hükümet geçen yıl ekim ayında normal saate dönmeme kararı aldı ve yaz saati kalıcı hale getirildi.
Bu karar bir dizi tartışmaya yol açtı. Enerji Bakanlığı, yaz saatinin tüm yıl boyunca uygulanmasıyla elektrik enerjisinden daha çok tasarruf edildiğini savundu.
Bu görüşe karşı çıkanlar ve daha fazla tasarruf edilemediği gibi tüketimin arttığını dile getirenler de oldu.
Tüketim ya da tasarruf bir yana, bu kararı siyasi bulanlar da çıktı. Bu kararla Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştırılıp Ortadoğu eksenine çekilmek istendiği ileri sürüldü.
Tartışma hukuki boyuta taşındı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yaz saati uygulamasının Bakanlar Kurulu kararıyla kalıcı hale getirilemeyeceğine hükmetti. Bunun üstüne hükümet, düzenlemeyi yasal hale getirerek sürdürmek üzere harekete geçti. Mevzuat engelinin bu şekilde aşılmasının sağlanması söz konusu olacak.
Peki ya ileri saat uygulaması gerçekten tasarruf sağlıyor mu? Ya da sağlanan tasarruf, çekilen sıkıntılara değiyor mu? Yoksa bir kesimin ileri sürdüğü gibi tasarruf değil daha fazla tüketim mi var?