Merkez Bankası 2003 yılını esas alarak Türk Lirası'nın gerçek değerini ortaya koymak amacıyla reel efektif döviz kuru hesaplıyor. Baz yılı olan 2003'teki ortalama 100 kabul ediliyor. Eğer endeks 100'ün üstüne çıkarsa bu durum Türk parasının reel anlamda değerli olduğunu gösteriyor. Endeksin 100'ün altına inmesi ise Türk parasının reel anlamda değer yitirmiş olduğuna işaret ediyor.
Reel efektif döviz kuru hesaplanırken Türkiye'nin dış ticaret yaptığı ülkelerin dövizleri, ticaretimizdeki ağırlıkları ölçüsünde dikkate alınıyor. Kuşku yok ki hesaplamada ilgili ülkelerin enflasyonları da göz önünde bulunduruluyor. Hesaplamaya çok sayıda döviz giriyor olmakla birlikte Türkiye dış ticaretini ağırlıklı olarak dolar ve euro cinsinden gerçekleştirdiği için reel kur hesabında bu dövizlerdeki değişim haliyle büyük etki yapıyor.
2003 yılı 100 kabul edilerek başlatılan reel efektif döviz kuru hesaplamasında bu yılın ocak ayında 87.55'e inilmişti. Bu, Türk parasının reel olarak 2003'ten beri indiği en düşük düzeyi gösteriyor. İşte ikinci en düşük düzey de geçen ay oluştu. Reel efektif döviz kuru ekim ayında 87.96 oldu.
Reel kur kasımda dibe oturacak
Reel efektif döviz kurunun dış ticaretimizdeki ağırlıklarından dolayı büyük ölçüde dolar ve euro dikkate alınarak hesaplandığını belirtmiştik.
Geçen ayın ortalamasında dolar 3.66, euro ise 4.31 düzeyindeydi. Dikkat edelim, bu değerler ay ortalamasını gösteriyor. Ekim sonuna doğru belirginleşen kur artışı bu ay da sürüyor. Hatta Merkez Bankası dün bir hamle yapma gereği duydu. Bu hamle sonrası kur bir miktar geri çekildi ama hala ekim ayı ortalamasının çok çok üstünde seyreden değerlerle karşı karşıyayız.