Geçen haftaki yazımda UNICEF'in İtalya'da bulunan Innocenti Araştırma Ofisi, tarafından yayınlanan "Geleceği kurma: Çocuklar ve Zengin Ülkelerde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri" isimli raporunu konu etmiş ve raporun çarpıcı sonuçlarının altını çizmiştim.
Bu vesileyle UNICEF tarafından her yıl yayınlanan bir başka raporu da hatırlamanın tam vakti. Raporun ismi: Dünya Çocuklarının Durumu
2016 yılında yayınlanan rapor dikkat çeken saptama ve değerlendirmelerle doluydu ve en az geçen hafta konu etiğimiz rapor kadar çarpıcı veriler sunuyordu.
Raporda, bugünkü eğilimler devam ettikçe ve dünyadaki en dezavantajlı konumda yer alan çocukların durumuna daha fazla odaklanılmaması durumunda; Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için belirlenen 2030 yılına kadar çoğu önlenebilir olan hastalıklar nedeni ile 69 milyon çocuk hayatını kaybetmiş, 167 milyon çocuk yoksulluk içinde yaşıyor ve 750 milyon kadın da henüz çocuk yaşta evlenmiş olacağı öngörüsü yer alıyor.
Aynı raporun eğitim bahsinde ise ilginç bir saptama var: “Çocuklar açısından durumun eşitlenmesinde eğitimin oynadığı özel role rağmen okula gitmeyen çocuk sayısında 2011 yılından bu yana artış olmuşken, okula devam edenlerin önemli bir bölümünün de okullarında gerçek anlamda öğrenme fırsatına erişemedikleri saptanmıştır.”
Okula devam etikleri halde milyonlarca çocuğun hiçbir şey öğrenemediğini gayet yalın biçimde ifade eden bu rapor 200 yıllık mazisi olan modern zorunlu eğitim sistemlerini sanık sandalyesine oturtmak için yeterli değil mi?