Tabiat beyaz kefeni üzerinden attı. Ölüm uykusundan uyanış ve yeni umutla tüm varlık âleminde bir diriliş başlıyor bugün. 21 Mart Nevruz Bayramı kutlu olsun!
Yeni gün anlamına gelen nevruz, yeniden dirilişi de müjdeliyor. Nevruz, tabiatta canlanmayı, baharı, çiçeklerin açmasını ve toprağın bereketini, bolluğunu ifade için bayram havasında kutlanmaktadır.
Asya’dan Anadolu’ya uzanan Türk dünyasında nevruz kutlamaları olduğunu biliyoruz. Nevruz ortak bir bayramdır. Mitolojik veya dinî kaynaklı inanma ve uygulamalarla günümüze kadar kutlanan bir bayramdır.
Nevruz, evrenin ve insanın yaratıldığı gün olarak da bilinir. İslam öncesi ve İslam’dan sonra da ara verilmeden kutlanmıştır. Osmanlı döneminde nevruziye adı verilen macun veya tatlı yemek adet olmuştu. Sadrazam, padişaha donanmış atlar, silahlar ve pahalı kumaşlar gibi hediyeler verir, bunlara “Nevruziye Pişkeşi” denirdi.
Nevruz, İslamiyet’in kabulü sonrasında bazı dini inançların da karışmasıyla İslamî kimlik kazanmıştır. “Allah, yeryüzünü 21 Mart’ta yaratmıştır. Nevruz, Hz. Adem’in çamurdan yoğrulduğu, Adem ve Havva’nın buluştukları, Nuh’un gemisinin karaya vardığı, Yusuf Peygamber’in kuyudan kurtarıldığı, Hz. Musa’nın asasıyla Kızıldeniz’i yardığı gün olarak kabul edilmiştir. Nevruz, Hz. Muhammed’in peygamber olduğu gün olarak kabul edilmiştir. Nevruz; Hz. Ali’nin doğum günü ve halife olduğu gün, Hz. Ali ile Hz. Fatma’nın evlendikleri gün, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in doğduğu gün, Kerbela olayının olduğu gün olarak kabul edilir.” (http://turkoloji.cu.edu.tr/HALKBILIM/erman_artun_turk_halk_kulturunde_nevruz.pdf)
Nevruz, anlamına uygun olarak yeni güne ve yeni umutlara uyanan Afrin’de ve terörden arındırılmış diğer bölgelerde bugün daha anlamlıdır. Çünkü bu bölgeler, esaretten ve zulümden kurtulmuş ve özgürlüklerine kavuşmuşlardır. Tıpkı Ergenekon’dan çıkış gibi bugün Afrin’de de umutlar dirilmiş ve Afrin yeni güne, yeniden dirilişe uyanmıştır. Afrin’de diriliş başlamıştır. Mübarek olsun!