Ali Bal Milat Gazetesi

Liselere giriş sistemi

İlköğretimden liselere geçişte sürekli değişiklik yapılıyor. Son sistem TEOG idi. Bu sisteme herkes alışmıştı ki Cumhurbaşkanımızın talimatıyla kaldırıldı. TEOG...

24 Şubat 2018 | 483 okunma

İlköğretimden liselere geçişte sürekli değişiklik yapılıyor. Son sistem TEOG idi. Bu sisteme herkes alışmıştı ki Cumhurbaşkanımızın talimatıyla kaldırıldı. TEOG kaldırılacak idi daha doğrusu. Bakanlık yetkilileri hemen çalışmalara başladı ve Bakan tarafından TEOG sisteminin uygulanmayacağı duyuruldu. Bu hızlı karar herkesi şaşırtmıştı. Bazıları da sınav stresi olmaz, iyi olur diye düşünmüştü.

Buraya kadar normal. Sonrasında öyle gelişmeler oldu ki sadece TEOG kaldırılmıyor, sınavla birlikte okul türlerinin de durumları masaya yatırılıyordu. Nitelikli okul, mahalle okulu, proje okulu gibi tanımlamalar çıktı ortaya. Doğal olarak da toplumda ciddi bir endişe hasıl oldu. TEOG kalkacak ama yerine nasıl bir sistemin geleceği noktasında ikna edici açıklamalar yapılamadı. Yeni uygulamalar konusunda da kafalarda tereddüt vardı. Önce sınav yok denildi, sonra her okul kendi sınavını yapabilir denildi. Ardından herkes mahallesinde bulunan okula tercih sistemiyle yerleşecek denildi. Milli Eğitim Bakanımız televizyonlarda alternatif yollar üzerinde açıklamalar yaptı. Anlaşılan o ki TEOG sisteminin kaldırılması talimatı yetkilileri hazırlıksız yakalamıştı.

Bu endişeli durum, sınavsız bir geçisin mümkün olmayacağı kanaatini doğurdu ve TEOG yerine daha sade bir sınav getirildi. İsteğe bağlı bir sınav. Bu sınav proje okullarına girişte uygulanacak.

İkinci bir yol da "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" uygulaması. Bakanlık, bu gelişmeler doğrultusunda Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yaparak liselere geçişte uygulanacak sistem hakkında adımlar atmış oldu.

Evet, TEOG kalktı ama yine bir sınav var, sınavın adı değişmiş oldu. Üstelik sınavla öğrenci alan okul sayısı ve kontenjanı azalmış oldu. TEOG, çocuklarda stres unsuru olarak görülüyordu. Çocuklar sosyal etkinliklere katılmıyor, sanat ve spora vakit ayırmıyor diye şikâyetler vardı. Bu endişeler kalkmış değil aslında. Hatta daha da artmış durumda. Bir de bu endişelere yenileri eklenmiş durumda. Çocuğu geçen yıl yüksek puanla bir Anadolu lisesine yerleşmiş veli soruyor : “Çocuğum yüksek puanla bu okulu kazandı, gelecek yıl sınavsız sistemle öğrenci yerleşirse okulun akademik ve sosyal yapısı bozulmaz mı? ” Bu sorulara okul yöneticileri cevap veremez durumdadır.

Bakanlık yeni proje okulları açmak için çalışma başlattı. Dolayısıyla sınavla öğrenci alan lise sayısını artırmak istiyor. Şayet sınavla öğrenci alan devlet okullarının kontenjanı azalırsa, çocuğu fen lisesine veya proje okuluna yerleşmeyen veliler, özel okulların kapısını çalacak. Özel liselerde yığılmalar olacak. Mantar gibi çoğalan özel liselerin denetimi, kalitesi tartışılır durumda.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Millî Eğitim 15 Aralık 2018 | 3.262 Okunma Şu okullar açılsa! 01 Eylül 2018 | 353 Okunma Eğitime adanmış bir ömür; Levent Yazıcı 30 Ağustos 2018 | 300 Okunma Zafer, bayram ve trafik 25 Ağustos 2018 | 157 Okunma Kurban ettiklerimiz 22 Ağustos 2018 | 3.590 Okunma