Rusya güçlü, Kafkasya'dan Ortadoğu'ya yaşadığımız havzada bölgede etkin, Türkiye'yle yoğun ilişkileri olan bir ülke. Bu kuzey komşumuzla bir süredir ciddi sorunlarımız var. Bunların ciddi ekonomik, politik ve askeri sonuçları oldu ve oluyor. Ruslar Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığını dillerine doladılar. Suriye'de PYD'ye destek veren, Moskova'da büro açan ilk ülke oldular. Bu ülkeye yönelik her hareketi denetliyorlar. Türkiye, IŞİD'in Kilis'e yolladığı füzelere karşı hava kuvvetlerini Suriye hava sahasına sokamadıysa, bunun nedeni Rusya'nın Türk uçağını düşürme riskiydi.
Suriye nereye doğru evrilecek bilmiyoruz. Esat rejimi hala yasal olarak ayakta ve bu rejim Türkiye'yi büyük düşman olarak kabul ediyor. Suriye barışı sağlandığı zaman Kürt bölgesi nasıl bir statü kazanacak, sorusu orta yerde duruyor. Bu bölgeden aldığı tehdit algısı Türk siyasetinin tüm hatlarını etkiliyor, güvenlik bakışını ön plana çekiyor.
İran, Suriye Irak krizlerinde Türkiye'nin karşısındaki en önemli güç ve mesele... Türkiye ve İran, Ortadoğu ve bölgeyle ilgili ters düşüyor ve farklı yollar izliyorlar. Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bir çok sıkıntılı durumun altında İran'ın eli bulunuyor ya da bundan şüphe duyuluyor.
Ermenistan'la sınır kapalı ve ilişki yok. Ruslar bu ülkedeki askeri güçlerini artırıyorlar.
Yunanistan'la sorunlu ilişkiler adeta otomatik pilota bağlanmış durumda.
Karşılıklı tedirginlik ve hasım konumları devam ediyor.
Kıbrıs görüşmelerindeki olumlu hava son zamanlarda tersine seyrediyor ve ciddi bir tıkanıklık yaşanıyor.
Bunlar komşular...
İki temel aktör daha var.