Bundan bir süre önce siyasi iktidar Kuzey Suriye'de Türkiye açısından iki riskin altını oldukça güvenlikçi bir dille çizmişti.
İfade edilen ilk risk, Kürt kantonlarının birleşme ihtimali, buralarda etnik yapının Kürtleştirilmesi ve Türkiye'nin kontrolü dışında, PKK'ya yakın Kürt ünitesinin oluşması riskiydi. Bu risk değerlendirmesi Türkiye'nin Kürt sorununa bakışından kaynaklanıyordu. Özetle, “Türkiye sınırı içindeki ve dışındaki Kürtleri ve meseleleri özenle birbirinden ayırma, içerideki sorunu demokratik entegrasyon ve silahtan arındırma politikalarıyla (çözüm süreci) çözme, dışarıda ise Türkiye'nin talep ve koşullarını yerine getiren Kürt yapılanmalarını kabul etme stratejisi”nden ileri geliyordu…
İkinci risk, IŞİD'in saldırılarının Kuzey Batı'ya kayarak, 4 milyon civarında insanı barındıran bu bölgeden Türkiye'ye yeni ve ciddi bir göçmen akışına yol açması ihtimaliyle ilgiliydi. Böyle bir durumun ve IŞİD'in temsil ettiği yakın tehlikenin önünü almak için Türkiye Cerablus'ta güvenli bir tampon bölge oluşturulması gerektiğini söylüyordu.
Ankara bu istikamette adımlar attı.