Siyasi gündem üç meseleyi öne çıkarıyor.
“Suriye meselesi” ya da açılmakta olan “Suriye süreci” bunlardan ilki.
PYD'nin Cenevre'de masada olmayacağına dair ilk bilgiler, Türkiye'nin bu sürece istediği gibi başladığını ve ilerleyen dönemde istediği istikamette, daha aktif bir rol oynayabileceğini, bir baskının ağırlığını şimdilik azalttığını gösteriyor. Ancak Suriye Kürtleri meselesinin ve çeşitli çatışma eksenleriyle Suriye sürecinin önümüzdeki 2 yıl Türkiye'nin ana gündem maddelerinden olacağına ve yorucu bir dönemi başlatacağına şüphe yoktur.
İkinci mesele, bu tabloyla ilişkili olan bir diğer kritik duruma, Türkiye'nin Kürt meselesinin içinde bulunduğu safhaya işaret ediyor.
Siyasi iktidar bölgede kamu düzenini bir kaç ay içinde sağlayacağı kanaatini taşıyor, pek çok siyasi hesap buna göre yapılıyor. Bununla birlikte Kandil'in izlediği strateji, devletin siyasi yollara kısa vadede kapıyı kapamış olması, ortada pimi çekilmiş bir el bombasının varlığına işaret ediyor. Ve bu durum sistemin enerjisinin önemli bir kısmını emecek bir sorunlu zemin oluşturuyor.
Üçüncü mesele AK Parti'nin, özellikle Beştepe'nin başkanlık sistemi seferberliğini hızlandıracak olması gerçeğidir.
Bu istikamette yol haritası sanırız şöyle olacaktır: (1) Cumhurbaşkanlığı içinde adım adım anayasa hazırlıklarını yönetip, yönlendirecek bir yapılanmaya gidilecek, (2) yeni bir medya politikası ve programıyla birlikte çeşitli araç ve aktörlerle konu tartışmaya açılacak, (3) en önemlisi bu konuda topluma yönelik “başkanlık fikrinin demlenmesi” hamlesi, toplumsal seferberlik başlatılacaktır. Bu üçlü evre yaz ortasına kadar sürecek, meclis çalışmaları bir noktaya gelmemişse, AK Parti muhtemelen kendi anayasa paketini meclise getirecektir.
Bu aşamadan sonra neler yaşanacağını, hep birlikte göreceğiz.
Bu konuda şu andaki meclis matematiğine, siyasi dengelere, toplumsal eğilimlere bakarak hüküm vermek doğru olmaz. Bu tür toplumsal ve siyasi seferberliklerin ne tür iklim üreteceği, ne tür sonuçlara yol açacağı her zaman soru işaretleriyle doludur.