Ali Bayramoğlu Yeni Şafak Gazetesi

Türkiye’nin Suriye defteri...

Bir kaç gün önce İstanbul'da üst düzey bir yetkili, benim de aralarında olduğum gazetecilere, hükümetin dış politikada pozisyonunu değerlendiren, basında kısmen yer alan bir brifing verdi. Brifingin esas konusu...

22 Ekim 2015 | 2.295 okunma

Bir kaç gün önce İstanbul'da üst düzey bir yetkili, benim de aralarında olduğum gazetecilere, hükümetin dış politikada pozisyonunu değerlendiren, basında kısmen yer alan bir brifing verdi.

Brifingin esas konusu Suriye'ydi.

Suriye söz konusu olunca, Kürt sorunu, PYD, PKK, IŞİD meseleleri, mezhebi ve etnik gerginlikler, Türkiye'nin Batı'yla, İran'la, İsrail'le, Rusya'yla ilişkileri bir bütün halinde gündeme geliyor.
Siyasi iktidarın Suriye ve bağlantılı politikaları bir sır değil.

Ancak bölgenin hareketliliği, oyuna durmaksızın yeni aktörlerin girmesi, dengelerin hızla değişmesi politikalar açısından sürekli ve küçük düzeltmeleri gerektiriyor.

Türkiye devleti ve hükümetiyle bu açıdan nerede duruyor?
Brifingten hareketle aktarmaya çalışalım.

Suriye denince iki sorun odağının altı çiziliyor. Terör ve göç. Bu çerçevede derhal Türkiye'nin politikalarını kuşatan üç hedef sıralanıyor: (1) IŞİD'in sınırdan yok edilmesi, (2) PYD-PKK'nın tehdit oluşturmasına engel olma, (3) Göçmen akınını kesecek koşulları sağlama. Bunların tümünü bir potada toplayan gerideki büyük hedef ise Suriye'nin bütünlüğünün korunması ya da karşımızdaki yetkilinin altını özellikle çizdiği gibi Suriye'nin tarihi ve kültürel doku ve dengelerini bozmayacak bir yapının oluşturulması. Bunun ön koşulunun AK Parti açısından Esad'sız bir Suriye olduğunu tekrar etmeye herhalde gerek yok.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt meselesi: Siyaset ve siyasetsizlik 09 Ocak 2025 | 263 Okunma İktidar pilavı daha çok su kaldırır… 04 Ocak 2025 | 404 Okunma 31 Mart 2019 seçimlerinin siyasi anlamı 20 Ocak 2019 | 12 Okunma Kürt sorununun neresindeyiz? 15 Aralık 2018 | 4.506 Okunma Türk siyasetine dair bir anahtar 14 Kasım 2018 | 6 Okunma