Her beyin özel, her çocuk özel. Eğitimde esas olan farklı zekâlara sahip çocukların yeteneklerini keşfetmek ve geliştirmektir.
Fırsat eşitliği ile eğitimde eşitliği karıştırmamak lazım. Zekâları ve yetenekleri farklı çocukları birbirinin aynı kabul etmek ve hepsine aynı şeyleri, aynı hızda, aynı metotla anlatmak haksızlıktır.
Zekâsı geliştirilmiş bir öğrenci ile daha az geliştirilmiş öğrenci veya farklı zekâ türüne sahip iki öğrenci, anlatılan bilgiyi aynı sürede kavramazlar. Zekâsı geliştirilmiş olanı, leb demeden leblebiyi anlarken kendisiyle yeterince ilgilenilmemiş öğrenci daha fazla zamana ihtiyaç duyar.
“Enderun Eğitim Sistemi”ni unutmamalı ve yeniden güncellenmeli. Osmanlılardaki Saray Mektebi olan Enderun’de bire bir eğitim yapılıyordu ve yetenek geliştirmek esas idi. Kimse kimseyle kıyaslanmıyor ve yarıştırılmıyordu.
Dr. Kemal Tekden “Yerüstü Hazinelerimiz” isimli bir kitap kaleme almış ve üstün yetenekli çocukların özel olarak eğitilmesi gerektiğinin altını çizmiş.
Özel olarak eğitilmesi gereken çocuklar sadece üstün yetenekli olanlar değil elbette. Sınıf sistemi pedagojik değil, yetenekleri yeterince geliştirilememiş çocuklar da özel eğitim sınıflarında eğitilmeli.