İlk kez 2003 yılında gerçekleştirilen "İletişim Şurası"nda gündeme gelmişti… RTÜK'ün girişimleri sonucunda 2006-2007 eğitim öğretim yılında beş ilde pilot uygulaması yapılmıştı. 2007-2008 eğitim öğretim yılından itibaren seçmeli ders olarak okutulmaya başlanmıştı.
Bu ders için iletişim uzmanları bir araya gelmiş, dünyadaki örnekler incelenmiş ve güzel bir müfredat hazırlanmıştı. Dersin adı, Medya Okur Yazarlığı’ydı. Bu dersin çocuklarda, iletişim araçlarına karşı farkındalık oluşturmak gibi bir amacı olacaktı. Gözlerini dijital çağa açmış çocuklar, medyanın olumsuz mesajlarını fark edecek şekilde yetiştirilecekti.
****
Ders, sorgulama yöntemlerini gösterecekti… Medya mesajlarına eleştirel yaklaşmayı öğretecekti. Mesela, o mesajların yaşam standardı algımızı nasıl biçimlendirdiğini, alışkanlıklarımız, tutumlarımızı, davranışlarımız ve kararlarımızı nasıl etkilediğini sorgulayabilecekti öğrenciler…
Derse katılan her çocuk “çözümlemeyi” öğrenecekti. Dizilerden, yarışmalardan, magazin programlarından, haber bültenlerinden verilen mesajın amacını, içeriğini mesajın dilini çözümleyebileceklerdi çocuklar.
Çözümleyerek, sorgulayarak ulaştıkları sonuçları toplumsal, kültürel ve ahlaki açılardan değerlendirerek “faydalı” ya da “zararlı” içerik olarak tasnif edebileceklerdi.