Ali Osman Aydın Yeni Akit Gazetesi

Tekbilek Konseri Üsküp’ü Titretti

Bu yıl 38.’si düzenlenen Üsküp “Yaz Festivali” Ömer Faruk Tekbilek konseriyle açıldı. Yunus Emre Enstitüsü, festivalin açılış etkinliğini üstlenip, açılış için en...

26 Haziran 2017 | 115 okunma

Bu yıl 38.’si düzenlenen Üsküp “Yaz Festivali” Ömer Faruk Tekbilek konseriyle açıldı. Yunus Emre Enstitüsü, festivalin açılış etkinliğini üstlenip, açılış için en uygun ismin Tekbilek olduğuna karar vererek çok yerinde bir tercih yapmış. Bu kanaate  nereden mi vardım?  Elbette izleyici memnuniyetinden…

Müzikten, hele de yerel müzikten daha esaslı bir evrensel dil olabilir mi? İşte konser süresince zihnimi meşgul eden soru buydu. Bir yandan konseri izlerken diğer yandan Blues’dan bozlağa dünya müziğinin seyrine dair zihnimde türlü düşünceler canlandı. 

Fakat, çoğunluğu Makedon misafirlerden oluşan bir kitleye, tasavvuf musikisinin seçkin eserleri icra edildiğinde, uyanan etkiye bizzat şahit olunca sorum kendiliğinden cevaplanmış oldu. Hayır, belki başka şeyler de sayılabilir ama müzik en güçlü iletişim dili olma özelliğini hala sürdürüyor. Çünkü müzik, ruhu kıskıvrak yakalayarak insanların olduğu kadar toplumların da birbirlerini anlamalarını sağlıyor. Hem de sadece düşünerek değil  belki daha çok hissederek…Size ait hislerin notalara dökülmüş formunun başka bir kültürde nasıl reaksiyon uyandırdığını görmek doyurucu bir deneyim. Tasavvuf Müziğinin eşsiz melodileri salonu doldurunca Makedon dinleyicilerin heyecanından bunu daha iyi kavrama fırsatı buldum.  

Tekbilek gerçek bir virtüöz…Üç ayrı enstrüman kullandığı konserde çok farklı altyapılardaki parçalarda başarılı bir performansa imza attı.  Anadolu kültürünün derin tınıları Tekbilek’in vecd içindeki yorumuyla hayat buldu. Ali Ekber Çiçek imzalı “Haydar Haydar”, sözleri Yunus Emre’ye ait “Severim seni ben, candan içerü” ve meşhur “I love you”da ise duygu yoğunluğu zirve yaptı… Kafalar ve parmaklarla tutulan ritimler ise müzikle verilen mesajın yerine ulaştığını gösteriyordu.

Çeşitli Avrupa devletlerinin kültürel, sanatsal işlerinin sergileneceği festivalin en önemli ayağı olan açılış programının Yunus Emre Enstitüsü tarafından gerçekleştirilmesi stratejik bir başarısı olsa gerek. Enstitü, Üsküp’te sivil ve askeri bürokrasiye Türkçe eğitimi vermek gibi çok kritik işlere de imza atıyor. Konser, Yunus Emre’nin bölgede ciddiyetle gerçekleştirdiği bir dizi aktiviteden yalnızca biri. Festival sayesinde, bütün bu işlerin mutfağında çalışan, belki de Türkiye’nin en genç hariciyeci kadrosuyla tanışmış olmaksa ayrı bir keyifti.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yakın tarih tartışmaları 20 Kasım 2024 | 119 Okunma Hitler’in çizmelerini parlatan adam 16 Kasım 2024 | 116 Okunma Bu İş Böyle Gitmez! 14 Kasım 2024 | 90 Okunma Kültürde fırsat eşitliği 09 Kasım 2024 | 35 Okunma “Ezici adaletsizlik” 02 Kasım 2024 | 44 Okunma