Dünyanın buzla kaplı bölgeleri hariç toplam karasal alanının
üçte biri yediğimiz hayvanları beslemek için kullanıyor. Bu
faaliyet sonucunda yılda 300 milyon ton et üretiliyor (kırmızı et,
kanatlılar, domuz ve diğerleri).
Tahminlere göre yoğun et tüketimine sahip bir insanı beslemek için,
sadece bitkilerle beslenen bir kişiye kıyasla 160 kat daha fazla
araziye ihtiyaç var. Tekrar ediyorum, yüz altmış kat. Hızla artan
besi hayvanı ihtiyacını karşılayabilmek için dünyamızın doğal
alanları tahrip edilerek çiftliklere dönüştürülüyorlar.
2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar olacağı tahmininden yola
çıkıldığında, bu beslenme alışkanlıklarımızı sürdürürsek bizi çok
ciddi çevresel sorunlar bekliyor.
Herkesin vejetaryen veya vegan olması beklenemez fakat
ihtiyacınızdan fazlasını tüketmeyerek kendiniz ve çocuklarınız için
önemli bir yatırım yapmış olacağınıza şüphe yok.
Bu noktada reducetarian kavramı devreye giriyor.
vejetaryen/vegan camiası ile hepçil grup arasındaki "ya hep ya hiç"
ekseninde geçen sonuçsuz tartışmayı tatlıya bağlayacak bir bakış
açısı, her alandaki tüketim alışkanlıklarımızı dizginleyerek bir
mantık çerçevesine yerleştirecek bir felsefe bu.
Hangi beslenme tipinin daha sağlıklı olduğuna, hayvanların eziyet
çektiğine vesaire değinmediğime dikkatinizi çekerim. Sadece
çevresel açıdan, dünyanın gelecek nesiller için yaşanabilir bir yer
olarak kalması için bir şeyler yapılması gerektiğinden
bahsediyorum.
reducetarian.org
ilgili ted konuşması - ending the battle between vegans, vegetarians, and
everyone else
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 80 milyon nüfusu, 5 milyonu aşkın sığınmacısı ve yabancısıyla çok büyük bir ülke olan Türkiye’nin hemen her alanda olduğu gibi Kurban Bayramı’nda kesilecek kurban sayısının da olağanüstü rakamlara ulaştığını belirterek, “Kurban Bayramı'nda kesilecek büyükbaş hayvan sayısı 102 ülkenin sığır, küçükbaş hayvan sayısı ise 136 ülkenin koyun varlığından daha fazla olacak." ifadelerini kullandı.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, Türkiye’de 2014 yılının Kurban Bayramı’nda 880 bin büyükbaş, 2 milyon 500 bin küçükbaş, 2015'te 867 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş, 2016'da ise 920 bin büyükbaş, 2 milyon 950 bin küçükbaş hayvanın kurban olarak kesildiğini kaydetti.
Türkiye'nin 80 milyon nüfusu, 5 milyonu aşkın sığınmacısı ve yabancısıyla çok büyük bir ülke olduğunu ve hemen her alanda olduğu gibi Kurban Bayramı’nda kesilecek kurban sayısının da olağanüstü rakamlara ulaştığını ifade eden Bayraktar, bu bayramda da yaklaşık 950 bini büyükbaş, 3 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 950 bin baş hayvan kesileceğini tahmin ettikleri belirtti. Bayraktar, şöyle devam etti: "Ülkemizde 4 günlük bayram döneminde kesilecek 950 bin büyükbaş hayvan, dünyadaki 102 ülkenin her birinin sığır sayısından daha fazla. Bayramda kesilmesi beklenen 950 bin büyükbaş hayvan sayısından fazla sığır sayısı bulunan ülke sayısı 106’yı ancak buluyor. Nüfusu 86 milyonu geçen Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 949 bin sığır varken Türkiye’de Kurban Bayramı’nda 950 bin büyükbaş hayvan kesilecek. Türkiye’de kesilecek büyükbaş hayvan sayısından daha az sığırı olan ülkeler arasında 86 milyon nüfuslu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin yanı sıra 32 milyon nüfuslu Suudi Arabistan, 32 milyon nüfuslu Malezya, 24 milyon nüfuslu Tayvan, 26 milyon nüfuslu Kuzey Kore gibi kalabalık ülkeler bulunuyor. Kesilecek büyükbaş hayvan sayısından daha az sığırı olan ülkeler arasında Yunanistan, Bulgaristan, Ermenistan, Sırbistan, Finlandiya, Norveç, Macaristan, İsviçre, Slovakya, İsrail, Slovenya, Bosna Hersek, Hırvatistan, Letonya, Tunus, Arnavutluk, Umman, Makedonya, Libya, Moldova, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün yer alıyor. Kurban Bayramında kesilecek büyükbaş hayvan sayısı Suudi Arabistan'ın sığır varlığının 2,7 katına ulaşıyor."
Bayramda kesilecek 3 milyon küçükbaş kurbanın, 136 ülkenin her birinin toplam koyun varlığından daha fazla olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Hayvancılıkta gelişmiş 83 milyonluk Almanya’da 1,6 milyon koyun var. Türkiye’de ise 3 milyon küçükbaş Kurban Bayramı’nda kesilecek. Yine aynı şekilde, Türkiye’de kesilecek küçükbaş hayvan sayısından daha az koyunu olan ülkeler içinde, nüfusu 163 milyonu aşan Bangladeş, 83 milyonluk Almanya, 52 milyonluk Myanmar, 86 milyonluk Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 37 milyonluk Kanada, 42 milyonluk Ukrayna, 20 milyonluk Romanya, 49 milyonluk Kolombiya, 31 milyonluk Venezuella, 38 milyonluk Polonya var." bilgilerini aktardı.