Bir yandan Türkiye’yi büyük bir ekonomik çıkmaza doğru iterken bir yandan da Ankara-Washington ilişkilerini tarihinin en kritik aşamasına sokan Trump’ın yaptırım uygulama kararı üzerine, Almanya’dan gelen Türkiye’yi kollar tepkiler, Ankara’nın uzun süredir çok kötü giden Avrupa ile ilişkilerinin yeniden düzelmesi yolunda bir ümit yaratmak üzereyken Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin BBC’ye yaptığı bir açıklama, Türkiye ile yalnız Hollanda değil tüm Avrupa ile arasında büyük bir fırtınanın kopması olasılığının varlığını haber veriyordu.
BBC’nin haberine göre olay Türkiye’nin Almanya, Fransa ve Belçika’nın yanı sıra Hollanda’da orada yaşayan Türk asıllı çocukların “dilleri, dinleri ve kültürlerini unutmamaları için” hafta sonu okulları açma niyetinden kaynaklanıyor.
Hafta sonları iki saati Türkçe, üç saati de tarih, sanat ve din olmak üzere 5 saatlik bir program ile 6-17 yaşları arasındaki Türk asıllı çocuklar için, giderleri Türkiye tarafından karşılanmak üzere hafta sonu okulları oluşturulması kararı, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin tepkisine neden olmuş.
Başbakan Rutte durumu “rahatsız edici” ve “baş ağrıtıcı” nitelikte bulduğunu söylemiş.
***
Bu konudaki rahatsızlığını Ankara’ya ileteceğini açıklamış olan Başbakan Mark Rutte’nin yanı sıra çok ortaklı koalisyon iktidarının diğer partileri de duruma tepki göstermişler. Sosyalist Parti de dahil, partilerin çoğunluğu bu girişimi Tayyip Erdoğan’ın yurtdışındaki Türkleri kontrol etmeye dönük girişimine karşı “bırak Hollanda’daki Türkler kendi kararlarını kendileri versin” demekteler.
Tepkilerin en büyüğü de son seçimlerde oylarını artırmış olan muhalefetteki ırkçı partiden geliyor....