Yedi yıldır devam eden Suriye krizinden en çok etkilenen ülke Türkiye olmuştur. Türkiye krizin başından itibaren inisiyatif almak istemiş, ancak yanlış değerlendirme ve buna göre yürütülen politikalar sıkıntı yaratmıştır.
Bu durum zamanla güvenlik ve beka sorunu ortaya çıkardığından yeniden bir değerlendirme yapılması ihtiyacı baş göstermiş, yeni ittifaklar oluşturulmuş ve inisiyatifin güç kullanılarak ele geçirilmesiyle sorunların çözülmesi yoluna gidilmiştir.
Ancak yeni gelişmeler, Türkiye'nin baştan itibaren kararlılıkla ifade ettiği, güney sınırımız boyunca Menbiç, Fırat'ın doğusu, Sincar ve Irak'ın kuzeyinin tamamen terörden arındırılması hususunda yeni değerlendirmeler, girişimler ve politikalar oluşturmasını gerekli kılmıştır.
ABD'nin politikasında çelişkiler var
Trump'ın Suriye'den artık çekilmek gerektiğine ilişkin sözleriyle, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon çevrelerinin görüşleri arasında çelişkiler olduğu görülmüştür. Trump'ın ağırlık noktasını Asya-Pasifik'e kaydırmak için dikkatin, enerjinin ve imkânların Orta Doğu'dan bu bölgeye kaydırılması düşüncesinde olduğu anlaşılmaktadır.
Ancak ABD'nin Suriye'den çekilip meydanı Rusya ve İran'a bırakmasının pek mantıklı olmadığı görülmektedir. Üstelik bu düşünce, İran'ın baskı altında tutulması, İsrail'in güvenliği, Orta Doğu'daki siyasi ve ekonomik çıkarlarının korunması, etki alanının muhafazasıyla ters düşmekte ve bu amaçlarla Dışişleri ve CIA yönetimine şahin kadroların getirilmesi hareketiyle de bağdaşmamaktadır.