Yunanistan, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerine sahip çıkmasından rahatsız olduğundan karşı hamlelere yönelmiştir. Ancak tek başına bunu önleyemeyeceğini bildiği için AB, ABD, NATO ve bölgede edindiği yeni müttefiklerini de devreye sokarak Ankara'yı zorlamaya çalışmaktadır.
Ayrıca Türkiye'ye yaptırım uygulanması ve askeri olarak kendilerine destek olunması arayışı içindedir. Bazı destekler de almıştır. Ancak bunlar, umduğu ve tasarladığı ölçüde değildir. Yunanistan, Türkiye karşıtı cephede safları sıklaştırmak için çabalarını sürdürmektedir.
En hevesli ülke Fransa
Fransa, Yunanistan'a destek için Doğu Akdeniz'e hemen iki savaş uçağı ve iki fırkateyn göndermiş, onunla Girit açıklarında ortak tatbikat yapmıştır.
Makron, her fırsatta Türkiye'yi eleştirmektedir. Libya'da da karşı cephededir. Irak'ın, Türkiye'nin PKK'ya yönelik harekâtında iki generalinin öldüğü gerekçesiyle Arap ülkelerinden Türkiye'nin durdurulması için istediği desteğe, Arap ülkelerinden önce Fransa'dan destek gelmiştir.
Fransa, İngiltere'ye ait ve İngiltere'ye 150 km., Fransa'ya ise 15 Km. uzaklıkta olan Jarsey ve Guernsey adalarının kıta sahanlığının olamayacağı, kendi kıta sahanlığını ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne başvurmuştur. Mahkeme, kıta sahanlığı olarak Fransa'yı haklı bulmuştur. Fransa şimdi utanmadan, Türkiye'ye 2 km., Yunanistan ana karasına 580 km. uzaklıktaki Meis adasının kıta sahanlığının Türkiye tarafından ihlal edildiği iddiasına destek vermektedir.