Konya'nın Karapınar ilçesinde yaklaşık 5 metre derinliğinde, 30 metre çapında yeni bir "obruk" meydana geldi...
Bilimsel tespitlere göre obruklar şöyle oluşuyor:
Yer altı suları, karbondioksit ile birleşerek karbonik asit üretir. Bu karbonik asit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek yer altında mağaralar oluşmasına sebep olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker. İşte bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara obruk denir.
Peki Karapınar'da neden 2000'li yıllarda sonra obruk oluşumu hızlandı? Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, geçen yıl yaptığı açıklamada özetle şu bilgileri vermişti:
"Bölgede obruk oluşumuna müsait bir yapı var. Suyla karşılaştığı zaman eriyebilir bir katman var. Suyla karşılaştığı zaman oluşan küçük boşluklar zaman içerisinde büyüyor. Üstteki tabaka bir süre sonra ağırlığı taşımayarak aniden çöküyor. Aslında bir karstik şekil, doğal jeolojik bir olay... Fakat bölgede mısır, yonca gibi çok su tüketen ürünler yetiştiriliyor. Konya kapalı havzasında 100 bini belgesiz, 40 bini belgeli, yaklaşık 140 bine yakın yeraltı su üretim kuyusu var. Tabi bunların ne kadar su tükettiği konusunda kesin bir veri yok. Hem yağış az, hem fazla su tüketimi var. Dolayısıyla yeraltında su seviyesinde azalma var. Bu da geçmişte dağlık tepelik alanlarda oluşan obrukları, günümüzde yerleşim alanlarına, tarım alanlarına yaklaştırıyor."
***