Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF)'nin belli bir dönem mezunları, "DTCF Akademi" imzasıyla "Turan Türk birliğidir!" bildirisi yayınladılar.
"Belli bir dönem" dedim. Bu dönem netameli dönem. Fikrî ve fiilî büyük kavgaların verildiği bir dönem. 12 Eylül 1980 Darbesi'nin öncesine ve 12 Eylül'ün başlarına tekabül ediyor.
Bildiride 179 imza yer alıyor. Bu imzacıların 24'ü profesör, ikisi doçent, dokuzu doktor; diğer imzacılar, eğitimci, yazar, gazeteci, film yönetmeni, albay ve değişik dallarda temeyyüz etmiş isimler.
Azerbaycan, Ermenistan'ın saldırılarının ardından 27 Eylül'de topraklarını kurtarmak için Türkiye'nin desteğiyle büyük harekât başlattı ve bütün topraklarını geri alırken, Rusya'nın müdahalesiyle durmak zorunda kaldı. Yine topraklarının yüzde 70'ini kurtardığı gibi, verilen söze göre Ermeni sahası Zengezur'dan Nahçivan'la dolayısıyla Türkiye'yle Azerbaycan arasında doğrudan bağlantı kurulacak bir koridorun açılacağı da açıklandı. Bu koridor "Turan bağı" olarak haberlerde ve köşe yazılarında yer aldı ki, bir bakıma doğru. Türkiye'den uzaktaki Türk devletleriyle kesintisiz bağ kurulmuş olacak.
"Turan", ülkemizde çok tartışılan bir kavram. DTCF Birlik'te tarih, edebiyat, Türk dili, farklı diller, sanat, sosyoloji, felsefe, antropoloji daha birçok dalda eğitim alanlar, ihtisas yapanlar ve öğrendiklerini öğrencilerine aktaranlar bir araya gelerek "gerçekler"i halkımızla ve bütün dünyayla paylaşmak istediler. İlk bildirileri Karabağ'ın kurtarılmasının ardından "Türkiye Azerbaycan'dır, Azerbaycan Türkiye" özlü idi. İkinci bildiri Türk birliği şartını (evet şartını) ortaya koyan "Turancılık" bildirisidir.
Bu bildiriden kimse rahatsız olmasın.