Abdullah Gül, Ak Parti içinde asıl asıl yol açıcı idi. Refah Partisi'nin kapatılması üzerine, Necmettin Erbakan'ın genel başkanlık için aday olamadığı dönemde kurulan Fazilet Partisi'nde, Erbakan'a rağmen, Recai Kutan'ın karşısına çıkmış ve az bir oyla kaybetmiştir.
İlk gençlik yıllarından beri "Millî Görüş" çizgisinden gelen, Doç. Dr. Abdullah Gül, "kabile" içi ayrışmada, yol haritası belirlenirken, bir "kaliteli figür" olarak güven vermiştir. Herkesin kendisine göre bir kalibresi vardır; A. Gül için kullandığım "kaliteli figür" sıfatı izafîdir. İçinden geldiği "kabile"deki mevkisi ve mevzisi itibarıyla söylüyorum.
Yoksa "Siyasî İslâmcı" zihniyetin açmazlarını A. Gül'de de görmek mümkün. Sanılıyor ki, etnisite, kendi yolunu çizerse problem kalmaz. Nitekim, 8 Mart 2009'da, İran yolunda, PKK'nın faaliyetlerini kastederek "2009 yılında çok güzel şeyler olacak" sözünü sarf etmişti. Aynı yıl 11 Ağustos'ta Bitlis'in Güroymak ilçesini, "Norşin" diye adlandırarak, "Siz farklısınız." demek istemişti. Ama farklılaştırarak "güzel şeyler" olmuyor. İşler daha kötüye gitmiştir. Bunlar tartışılır.
A. Gül, Ak Parti için gerekliydi. Keşke kenara itilmesine fırsat verilmeseydi. Partililer, eski başbakanlarına, eski Cumhurbaşkanlarına sahip çıksaydılar; kenarda bırakmak, silmek isteyenlere bir ders verseydiler, kendi içlerinde bir siyasî denge kurup "birilerinin" ihtirasını frenleyebilseydiler. Tecrübeye her zaman ihtiyaç vardır. "Parti=Ben!" diyenler, partiyi bitirir. İşte MHP'nin hâli... Halkın ekseriyetinin kanunî usullerle yaptığı kongreyi muallakta bıraktılar, şu anki MHP yönetimi, fiilen orada oturuyor. Taban ise, iç muhalefetin yanında... Böyle bir karmaşayı yaşamamak için, nasıl ki, ülkede bir iktidar partisi, onu dengeleyen muhalefet partileri varsa, partiler içinde de, parti başkanını hizalayacak hareketler, kişiler olabilmelidir.
Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün uzun zamandır sesi çıkmıyordu. Nihayet, Türkiye Kalite Derneği'nin ile Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı'nın birlikte düzenlediği kongrenin açılış konuşmasını yapmış. Şu andaki gidişten memnun olmadığı anlaşılıyor. Meselâ; AB üyelik müzakereleri vetiresinde son dönemde yaşananları sağlıklı bulmuyor: