Ünlü tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat "Türk Demokrasi Tarihi" kitabının üçüncü baskısının hemen girişinde şöyle der:
"(Uzun giriş yazmamın sebebi) Türkiye'de demokrasinin kökleşmesini destekleme düşüncemdir. Bugün (Nisan 2008) bu destek her zamankinden daha önemlidir, çünkü yarım yüzyıllık demokratik kazanımlar tehlikededir. En geniş anlamı ile demokrasi; insanı özgürleştirerek ona kişiliğini, kimliğini ve toplum içindeki yerini serbest iradesiyle belirleme imkânını verir. Böylece özgürleşen kişi, her bakımdan daha verimli, dengeli ve kendisi, toplumu ve dünya ile barışık bir hayat sürer. Demokrasi karşıtı ideolojiler din, ırk, dil vb. unsurları kullanarak kendi görüşlerini topluma zorla kabul ettirmek isterler. Böyle bir rejim ile biçimlenen kimseler hür olamaz ve demokrasiyi benimseyemezler."
Kemal Karpat (1926- ) dünyayı tanıyan bir ilim adamı. Romanya Türklerinden. İlk gençlik yılları doğduğu ülkede baskı altında geçmiştir. Uzun yıllar hür dünyada ders verdiği için demokrasinin çarklarının nerede işlerlik kazandığını ve nerede kırıldığını biliyor.
Kitabının üçüncü baskısını yaptığı tarih, belirttiği gibi, 2008. İktidarda kim var? Ak Parti.
Hoca, o tarihte Türkiye'nin demokrasisini tehlikede görüyor.
Kemal Karpat aynı zamanda "İslâm'ın Siyasallaşması" kitabının da yazarı. 800 sayfalık eserdeki tespitleri mutlaka dikkate alınmalıdır.