İstanbul'un, Ankara'nın dışına çıkalım, Anadolu'yu tanıyalım. Niğde'de, İsmail Özmel'in büyük fedakârlığıyla 2006'nın birinci ayından beri yayın hayatında olan bir kültür, sanat ve edebiyat dergisi var: Akpınar. Arada bahsederim. Kıymetli araştırmalar yer alıyor. Salgın döneminde bile çıktı. Derginin 86. sayısında (Nisan-Mayıs 2020) 65 kitaba imza atmış, hakkında üç kitap yayınlanmış ünlü yazar Nail Tan'la sohbet ve Prof. Dr. Saim Sakaoğlu'nun "Bilim ve Kıskançlık" başlıklı makalesi genç araştırıcılar için yol gösterici.
Dergide dikkat çekici bir makale Emrah Aydın'ın: "Kurtuluş Savaşı'na Farklı Bir Yaklaşım: Kutsal İsyan (Kurtuluş Savaşı'nın Gerçek Hikâyesi)"
Kutsal İsyan sekiz ciltlik bir roman. Makalede şu değerlendirmeye yer veriliyor:
"Hasan izzettin Dinamo, Kutsal İsyan'da Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı bir sanatçı hassasiyetiyle tarihî roman formunda kaleme almıştır. Eser aynı zamanda Türk Kurtuluş Savaşı için yazılmış ilk belgesel roman niteliğindedir. Yazarın, Toplumcu Gerçekçi bir anlayışla Kurtuluş Savaşı'nı bir 'isyan' hareketi olarak görmesi, üzerinde durulması ve incelenmesi gereken bir husustur. / Hasan İzzettin Dinamo'nun babası ve ağabeyinin 1. Dünya Savaşı'nda şehit olmasından dolayı, kapsamlı bir araştırma sonucunda ortaya koyduğu bu eserin ilk dört cildi 1966 yılında, geri kalan ciltleri ise 1967 yılında yayınlanmıştır. Kutsal İsyan'ın ardından yayınlanan 7 ciltlik Kutsal Barış ile birlikte on beş ciltlik bir nehir roman özelliği de göstermektedir."
Sosyalist yazar Hasan İzzettin Dinamo'nun benim okumalarım arasında ayrı bir yeri vardır. Daha orta sondayken "Savaş ve Açlar" romanını okumuştum. Birinci Dünya Savaşı'nın öbür yüzünü, yoksulluğu, açlığı anlatıyordu. Okurken gözümden süyüm süyüm yaş akmıştı.
Emrah Aydın Kutsal İsyan için şu sonuca varır: