Diyeceksiniz ki şimdi, Türkiye'nin bu kadar meselesi varken, Timur'dan bahsetmenin sırası mı? Sırası… Çünkü…
A. Celal Binzet imzasını taşıyan "Müzedeki resmin uzun öyküsü" başlıklı yazıda (Cumhuriyet, 2 Eylül 2019) Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Rus sanatçı Vasily Vasilyevich Vereshchagin'in (1842-1904) fırçasından çıkan "Timur'un Mezarı" adlı yağlıboya resimden bahsedilirken "Moğol İmparatoru Timur'un Semerkant'taki türbesinde, doğu giysili kişilerin saygı duruşu içinde betimlendiği bir yapıt." ifadesi kullanılmıştır. Yazar, bu eserin Ankara'da oluşunun hikâyesini de yazıyor: "Rus müzesinden çıkarılarak Ankara'ya neden geldiği merak uyandırmaz mı hiç? Rusya'daki kurumlarda yapıtın Ankara'da bulunduğu bilgisi var. Bu derece önemli bir tablonun ülkemize gönderilmesi durumu açıklıyor sanırım.
Cumhuriyetimizin ilk yıllarında S.S.C.B. ile yaşanan büyük dostluk sürecinde Ankara'ya atanan Büyükelçi Aralov'un, Lenin'den Gazi Mustafa Kemal'e bir armağanı sayılıyor."
Yazarın Lenin abartısı bir tarafa, eğer Lenin göndermişse, niçin Timur'a dair resmi M. Kemal'e hediye etmiştir? Yazarın bu anlatışı Timur'un "Türk" bağını göstermez mi?
Timur "Moğol İmparatoru" mu? Hani Türkiye'de (yani Türk ülkesinde!) "Türk" deyince, bir tiksinti ifadesi belirir birilerinin yüzünde. O gibilerden olduğu için mi özellikle "Moğol İmparatoru" dedi?
Kaynaklara gireceğim. Ayrıntılı bilgiler "Emir Timur" kitabında (Nergishan Tekin, Kariyer Yayınları).