"Türk edebiyatı mı, Türkçe edebiyat mı?" tartışmaları zaman zaman alevleniyor. Bir kesim "Türkçe edebiyat" demekte ısrarlı.
Türk dilinin, Türk edebiyatının, Türk fikir hayatının yetkin kalemi Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun'un, Bilge Kültür Sanat Yayınları arasında iki kitabı yeni çıktı: "Türkçülük Yazıları" (255 s.) ve "Türklük Bilimi Yazıları" (236 s.).
A. Bican Ercilasun İzmir doğumlu. Ailesi Kıbrıs'a göçtü. Kıbrıs'ta başladığı ilkokulu İzmir'de tamamladı. İzmir İmam Hatip Lisesi'ni (1962), fark derslerini vererek Edremit Lisesi'ni (1963) ve İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi (1967). Aynı yıl Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'ne Türk dili asistanı olarak girdi. 1971'de Hacettepe Üniversitesi'ne, 1983'te Gazi Üniversitesi'ne geçti. 1979'da doçentliğe, 1986'da profesörlüğe yükseldi. Türk Dil Kurumu Başkanlığı (1994-2000) yaptı. Hâlen Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü'nün başkan yardımcısı.
Ercilasun Hoca, Türk dili, Türk edebiyatı, Türk lehçe ve şivelerinde birçok esere imza atmıştır. "Gülnar" adıyla bir romanı vardır.
"Türk ne, Türkçe ne, Türkçülük ne?" sorularının cevabını Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun'un bu iki kitabında buluyoruz.
"Türkçülülük ne?" sorusunun cevabını Ercilasun Hoca'dan okuyalım: