Kul” kelimesinin nereden geldiğine kafa yormaya çalışanlar kelimenin kavranmasına imkan sağlayacak bilgiler pek sunamamışlar gördüğüm kadarıyla.
Tarama ve Derleme Sözlüğümüzün kul ile başlayan kelimelerini incelemek de kul kelimesinin kolayca zihnimizde açılmasına fırsat vermiyor.
Kul kelimesi sokaktaki çoğu insan tarafından Arapça sanılıyor. Kulluğu sadece Allah’a kulluk etmek şeklinde kullanan insanımız, İslam ile ilgili birçok kelimenin Arapçadan dilimize yerleşmesi gibi kul kelimesinin de böyle olduğunu düşünüyorlar.
Padişaha kulluk edilmesini duyduğumuzdaki ilk içsel tepkimiz “Öyle şey olur mu, padişaha kul olunur mu, insan Allah’a kul olur” olur ama Osmanlıyı da sevdiğimizden tepkimizi dıştan vermeyiz genelde. Türkçeyi biraz daha seslerine hakim olarak bilsek, Türkçeye yazı merkezli değil de ses merkezli yaklaşsak böyle bir ikilem yaşamanıza gerek olmaz oysa. Olmaz mı gerçekten de? Olmaz elbette. Fakat etimoloji sözlükleri yazanlar bile mevzuyu çözememiş ise o ikilemi nasıl yaşamayacak insanımız? Yazı merkezli bakmayarak aşacak. Yazı merkezli bakmamak yazıyı hiç dikkate almamak demek değil elbette. Evet, bazı kelimeleri çözmek gerçekten çok zor. Bazı...