Temel ilkeyi en baştan hatırlatalım: Aksi ispatlanana kadar herkes masumdur. İşadamı Osman Kavala’nın hangi iddialarla gözaltına alındığını, kendisine neler sorulduğunu, neyle itham edildiğini ve elbette hakkındaki yargı kararının ne yönde tecelli edeceğini bilmiyoruz.
Yargı süreci bir yana, Osman Kavala’ya dokunmak, dokunabilmek, başlı başına bir devrimdir.
Osman Kavala, adını çok sık duyduğumuz bir işadamı değil. Bildiğimiz kadarıyla Kavala Kürt değil, Alevi değil, Ermeni ya da Rum da değil. Savaş uçaklarının modernizasyonuyla iştigal eden, mafyayla iş tutan biri olarak öyle barış yanlısı filan da değil. Çok net görülüyor ki solcu hiç değil.
Ancak, Kavala’nın Türkiye’deki faaliyetlerine, yani desteklediği gazetelere, dergilere, yayınevlerine, radyolara, filmlere, kitaplara, sivil toplum örgütlerine baktığımızda, ayrılıkçı/faşizan Kürtçülük girişimlerini, “Ali’siz” Alevilik projesini, Ermeni tezlerini, azınlıkları tahrik eden faaliyetlerle pek içli dışlı olduğunu görüyoruz.
Türkiye solunun önemli bir entelektüel mecrası olan İletişim Yayınları ve Birikim Dergisi, Gezi olayları sonrasında Fetullahçı bir çizgiye evrildi. PKK yanlısı Birgün Gazetesi aynı şekilde, Zaman Gazetesi’nin yerini tutacak kadar Fetulahçı çizgiye geldi. Solun Fetullahçılık'la kurduğu anlamsız ve alakasız irtibatın arkasında, İletişim Yayınları'nın ve Birikim Dergisi’nin fonlayıcısı, Birgün Gazetesi’nin destekçisi kapitalist Osman Kavala’nın olduğunu görüyoruz.
Kavala’nın Gezi olaylarını fonlayıp fonlamadığını henüz bilmiyoruz. Bildiğimiz şu ki, Gezi olayları solun kendi dinamikleriyle ürettiği bir eylem değildi; Gezi, bizzat Fetullahçı çete tarafından kurgulanmış, üretilmiş, yönlendirilmiş, Fetullahçı polis ve yargı mensupları kadar başka bazı odaklar tarafından da tahrik edilmiş sokak olaylarıydı. İyi bir reklam ve finans desteğiyle icra edilen Gezi’nin arkasından Kavala’nın çıkması hiç sürpriz olmayacaktır.