Kosova’da nüfus sayımlarının her 10 yılda bir yapılması planlansa da evdeki hesap çarşıya uymamıştır. Bazı dönemlerde 5 yılın sonunda, bazı dönemlerde 30 yılın sonunda nüfus sayımı düzenlenmiştir.
1921 ve 1931 yıllarındaki nüfus sayımlarında halk, din ve dil esasına göre sınıflandırılmıştır. 1921’de Türkçe konuşanların sayısı belirtilmiştir. 1931 nüfus sayımının resmi sonuçlarında dini mensubiyete göre sınıflandırılan tabloda Müslüman sayısı belirtilirken, dile göre eştirilen tabloda Türkçeye yer verilmemiştir.
1948 yılındaki nüfus sayımında ise milli kimlikler dikkate alınarak sınıflandırma yapılmıştır. Milli kimliğe göre sayımda Türklere de yer verilmiştir. Ancak Türklerin birçoğunun kendisini Arnavut veya Çingene olarak kaydettirmesi sebebiyle, bölgede sadece bin 300 kişinin Türk olduğu sonucunu meydana getirmiştir.
İki Dünya Savaşı arasında, bölgede Türkçe eğitim tamamen durduruldu. Yosip Broz Tito’nun Yugoslavya’nın başına geçmesiyle birlikte, Kosovalı Türkler yeniden resmi kayıtlarda var olmaya başladılar. Bu...