ABD’deki Memphis Üniversitesi’nden felsefe profesörü Robert Bernasconi, “Dünya Felsefe Kongresi’nde, “Yoksulluk ve felsefe” başlıklı oturumda şu bildirgeyi sundu:
“… Ben, yoksulluğu üç düzeyde ele alıyorum. Birincisi, mutlak yoksulluktur, Dünya Bankası’nın ‘günlük geliri 1 dolardan az’ olarak sınıflandırdığı insanlar. Açlıktan öldüren yoksulluk yani. Bunun sebebi, mevcut ekonomik sistemin kendisi ve zengin ülkelerin yoksul ülkeler karşısında aldığı tutumdur. Burada; çağımızın en büyük skandalından bahsediyoruz belki de. Gelecek nesiller, bugün yaşanan yoksulluktan ölümleri bir cinayet olarak göreceklerdir. Çünkü bu ölümler, önlenebilir.
“… İkincisi, ‘büyük yoksulluk’. İnsanların, potansiyellerini gerçekleştirememesi yani. Dünyanın büyük kaynaklarına, zenginliklerine rağmen milyarlarca insan istedikleri, hak ettikleri eğitimi alamıyor, doğru dürüst bir iş bulamıyorlar.
“… Üçüncüsü ise, ‘göreli yoksulluk’. Bununla, zenginler ile yoksullar arasındaki devasa uçurumu kastediyorum. Bir yanda, korkunç bir servet içinde yüzen küçük bir azınlık var. Diğer yanda ise...