1876'dan 2021'e kadar 13 büyük ekonomik kriz… Temelinde Amerika'da yaşanan ekonomik çöküntülerin olduğu krizlerden ders almak gerekiyor! Artık başka bir şarkı söylemek şart. Çünkü… Neoliberalizm çöktü ve kapitalizmi kurtarma çabaları sonuç vermiyor! Ancak…
Şarkıyı söyleyecek kim?
Önceki gün… Ortodoks, heteredoks, yeni ekonomik model, kur-faiz sarmalı tartışmaları sürerken bir aydınını daha toprağa verdi Türkiye.
Prof. Sencer İmer…
1960'ta devlet bursuyla gittiği Berlin Teknik Üniversitesi'nden metalurji mühendisi olarak mezun oldu. 2009'da profesör oldu. Devlet Planlama Teşkilatı'nda müşavirlik yaptı. Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve son olarak Ufuk Üniversitesi'nde doğal kaynaklar ekonomisi ve enerji politikaları dersleri verdi.
Bugün ekonomik model arayanların ya da hâlâ Reagan-Thatcher-Özal çizgisiyle “Neoliberalizmin/Freidman-Hayek” peşinde koşanların aslından takip etmesi gereken isim Sencer Hoca ve onun gibi düşünenler değil mi?
Dedi ki:
“… Kalkınma, sanayileşme olmadan; sanayileşme de kamu yönetiminin bilinçli davranması olan planlama olmadan gerçekleşemez, daha doğrusu süreklik kazanamaz. Planlama dediğimiz şey çok önemli bir husustur. Planlama, hayatımızın her alanında mevcuttur.”
Atatürk'ten hiç vazgeçmedi!
Akılcı planlı ekonomi!
Dedi ki: “… 1923-1938 Atatürk dönemindeki ekonomiyi incelediğimiz zaman, bu süreci iki döneme ayırabiliriz: 1923-1929 arası liberal dönem, 1930-1938 arası planlı ekonomi dönem. Ama bu dönemde Türkiye'nin gayri safi milli hasılası 15 sene üst üste yüzde 8.3 artmıştır. Eğer Türkiye bu yüzde 8.3'lük gayri safi milli hasıla artışını bugüne kadar devam ettirebilmiş olsaydı, Büyük Britanya seviyesinde dünyanın altıncı ekonomisi durumunda olacaktı ama bu olmamıştır. Sanayileşme hızı Atatürk döneminde 15 sene üst üste yüzde 10.5 artmıştır.”