Yıl 1985 Japonya’nın NHK televizyon kanalında, “Project X” adlı bir program yayınlanıyor. Programda İran-Irak savaşından söz ediliyor ve SadamHüseyin’in 18 Mart 1985 günüIrak’ınİran’a hava saldırısıbaşlatacağıbildiriliyor. DahasıIrak sivil yolcu uçaklarınıda vuracağınıaçıklıyor! Birçok devlet el verdiğince hızlıbir biçimde vatandaşlarınıİran’dan tahliye etmeye başlamış. Ancak Tahran›daki Nissan Otomobil fabrikasındaçalışan BaşmühendisJanichi Numato’nun sorumluluğunda çalışan 215 Japon mühendis ve teknik personel Tahran’dan çıkmayı başaramamış!
Japon Büyükelçisi Yutaka NamuraDışişlerindenözel bir uçak ister. Ancak Japon havayoluşirketleri, Irak’laİran’ın ortak güvencesi olmadanuçnayı kabul etmez. Bunun üzerine Nomura, yakın dostu Tahran’daki Türk Büyükelçi İsmet Birsel’i arar va THY’nin özel bir sefer düzenlemesini rica eder.
Birsel konuyu hemen dönemin Başbakanı Turgut Özal’a iletir. Tam bu sırada, İtochi firmasının genel müdürü ve eski dostu Takaşi Morinaga da Özal’ı arar. Ve Başbakan saldırının başlamasına 25 saat kala düğmeye basar.
Ankara’dan Tahran’a gidecek, Japonları alıp Türkiye’ye getirecek THY’nin bu Özel SeferindeHava Kuvvetlerinden THY’ye geçen Pilot Ali Özdemir ve MİT/Özel Kuvvetlerden sekiz kişilik bir grup iş başındadır. Özdemir ve arkadaşları önce Tahran’daki Türk özel kuvvetlerini arayarak inişten 20 dakika sonra havalanmak zorunda olduklarını anlatır ve Japon yolcuların, toplu olarak apronda beklemelerini ister.
Uçak İran hava sahasına girdiği an nereden atıldığı bilinmeyen uçaksavar füzeleri vızır vızır, uçağın yakınından geçmeye başlar. Uçak güç bela alana iner, kurtarılmayı bekleyen Japonlar, çoluk çocuk uçağa doluşur ve THY inişten 15 dakika sonra kalkışa hazırdır. Saddam’ın saldırısına 3 saat kala uçak yeniden havalanır.
Toplam 9.5 saat süren yolculuğun ardından Kaptan Pilot Özdemir’in yaptığı “WELCOME TO TURKEY” anonsu Japonları sevince boğar. Japonlar ülkelerine döner dönmez Başbakan Özal’a bir teşekkür mektubu gönderirler.