En büyük ortaklık, suç ortaklığı mı? Irza geçiyor, öldürüyor, çalıyor ama toprağa değil, sessizliğe gömüyor.
Cumartesi günü İstanbul Kitap Fuarı’ndaydık. Bir grup gazeteciyle tarikatları anlattık. Aslında kürsüde Timur Soykan, kendi haberiyle olacaktı. Yanına ben, Barış Pehlivan, Murat Ağırel, Aytunç Erkin, Ümit Zileli; “Yalnız değilsin” demek için oturduk. Zira Soykan günlerdir tehdit ediliyordu. 6 yaşında bir çocuğun çığlığını Türkiye’ye duyurmasının bedelini ona ödetmek istiyorlardı. Haliyle konuşmama “Bu tabloda bir terslik var” diyerek başladım. Öyle ya, 6 yaşındaki çocuğa tecavüz edenler rahatça dolaşırken hedef haline getirilen Soykan’dı.
Kuşkusuz bu cüretin en az iki nedeni var. Her istismardan sonra çıkan fotoğraflarla gördüğümüz gibi... Din kisvesi altında çıkar örgütüne dönüşen tarikat ve cemaat yapılanmaları, “tepedekiler” tarafından açıkça destekleniyor. İkincisi, biat kültürüne dayanan bu yapılarda, çocuk istismarı dahil hiçbir suç sorgulanmıyor.
Gelelim yeni öğrendiğimiz detaylara...
OLAYI ÖRTEN İKİ NUMARA
Dava dosyasındaki konuşmalarda, HKG’ye tecavüz eden Kadir
İstekli, kadınla erkeğin tokalaşmasına bile karşı olan cemaatin,
aslında her şeyin farkında olduğunu söylüyor: “Hocaların hepsi
biliyordu.(...) Aynı odada kalıyoruz. Bir erkeğin kız
çocuğuyla aynı odada, aynı dairede hafızlık yaptırması, yani
medresede bilmeyen mi vardı yani. (...) Mümkün mü yani
bilmemeleri?”
İstekli’nin söylediği gibi, herkes her şeyi biliyordu. Soykan’a öfkenin nedeni açığa çıkmasıydı.
İstekli, olay ilk açığa çıktığında, meselenin üstünü nasıl örttüklerini de itiraf ediyor: “Yaşını büyüttük. Yoksa ben giriyordum içeri.”
Nitekim HKG ifadesinde, 2012’deki yaş büyütme olayını anlatıyor. O kısım iddianameye şöyle yansımış: “Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne babasının başkanı olduğu vakıfta çalışan Mehmet Emin Marangoz isimli kişiyle gittiğini, film çekmesi için sıra beklediği sırada kendisinin yerine başka bir kızın filminin çekildiğini...”
Savcının, çocuk istismarını örten kişinin üstüne gitmemesi şaşırtıcı.
Peki kim bu Mehmet Emin Marangoz?
Önce şunu söyleyelim. Soyadı Marangoz değil, resmi kayıtlara göre Marankoz.
2013 yılında, Milli Gazete’de yer alan haberde kendisini şöyle tanıtıyor:
“Hiranur Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Marankoz, vakıflarının 2006 yılında kurulduğunu, vakfın onursal başkanının Yusuf Ziya Gümüşel Hocaefendi olduğunu ifade etti.”