Önceki gün instagramda dolaşırken İstanbul’un tanınmış restoranlarından Bedri Usta’nın sahibi Bedrettin Aydoğdu’nun bir videosuna rastladım. Bedri Usta, İstanbul Kalamış’taki restoranının mutfağında kendi elleriyle hazırladığı dürümü yerken, personellerinden biri de kendisine takılıyor ve ‘’Usta mutfakta yemek daha ucuza geliyor galiba’’ diye espri yapıyordu. Bedri Usta da bunun üzerine “Bu dürümü müşterilerin olduğu bölümde yesem, benden 130 TL istersiniz… Allahtan korkun be… 130 TL’ye dürüm mü olur kardeşim’’ diye yarı şaka – yarı ciddi cevap veriyordu.
“SATIYORUZ AMA…’’
Videoyu izler izlemez hemen telefona sarıldım ve Bedri Usta’yı aradım. “Bir dürümü 130 TL’ye mi satıyorsunuz?” diye sordum.
Sormaz olaydım…
Bir dokundum bin ah işittim…
İstanbul’da bir restoranın işletmeciliğini yapan, 10 restoranın ise isim hakkına sahip olan Bedri Usta, “130 TL’ye satıyoruz. Vallahi biz de şaşkınız… 130 TL’ye dürüm mü olur Allah aşkına’’ dedi. Ardından ise yaşadıkları sıkıntıları tek tek anlattı:
“Pandemi döneminde tüm işletmeler aylarca kapalı kaldı. Birçok arkadaşımız ister istemez sektörden çekildi. Ayakta kalanlar ise her gün gelen zamlara karşı ne yapacaklarını bilemez durumdalar. Ben eti yarın kaç TL’ye alacağımı da dürümü kebabı kaç TL’ye satacağımı da bilmiyorum… Gerçekten bilmiyorum… Çünkü her gün fiyatlar yükseliyor.”
KİRALAR KONTROLDEN ÇIKTI
Kira artışlarının da esnafı vurduğunu belirten Bedrettin Aydoğdu, “Mülk sahibi, dükkana verdiğimiz kiraya yüzde yüzün üzerinde zam yaptı. Kabul etsen dert, etmesen dert… Herkes kendi açısından haklı. Paranın bir değeri kalmadı çünkü’’ ifadesini kullandı.
Çektiği başka bir videoda restoranda çalışan bir personelinin yaşadığı kira sorununa da değinen Bedri Usta’ya bunu da sordum. Bedri Usta, şöyle konuştu:
“Bir personelimiz asgari ücretle çalışıyordu. 4250 TL alıyordu. Ev sahibi 1100 TL’lik kirasını 2500 TL yapmış. Bu kirayı nasıl versin? Durumu öğrenince maaşını 5000 TL yaptık. Burada 80 kişi çalışıyor. Bu insanların yaşamı git gide zorlaşıyor. Evet biz para da kazanıyoruz. Ama kazandığımız paranın bir tadı yok. Eskiden 500 bin TL ciro yapar mutlu olurduk. Şimdi 5 milyon ciro yapıyoruz ama mutlu değiliz.”
“ARTIK FİYAT SORUYORLAR’’