AKP ve MHP neden bu kadar pervasız?
Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP ve MHP ne yasa tanıyor, ne de anayasaya uyma zorunluluğu hissediyor. Meclise getirmek istedikleri yeni seçim kanununun birçok maddesi bile anayasaya aykırı. Ancak bunun AKP ve MHP için hiçbir önemi yok. Sizin de gördüğünüz üzere, her iki parti de iktidardaki en rahat yıllarını yaşıyor. Karşılarında onları durdurabilecek bir muhalefet yok. Çünkü; muhalefeti oluşturan partiler, ‘’Hiçbir koşulda sokağa çıkmayacağız’’ diyor. Bu tavır, muhalefetin caydırıcı olma özelliğini ortadan kaldırıyor.
İKTİDAR ÇOK RAHAT
Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP ve MHP muhalefet partilerinin bu tavrını kendileri açısından iyi değerlendiriyor. Demokratik muhalefetin anti-demokratik uygulamalar karşısında toplumsal bir tepki göstermeyeceğini bildikleri için istedikleri gibi davranıyor ve keyfiliği bir yönetim biçimi haline getiriyorlar.
TELEKOM SOYGUNU
Dünyanın başka bir ülkesinde Telekom’daki gibi bir soygun yaşansa, o ülkenin muhalefeti, ülkeyi erken seçime götürür, iktidarı sandıkta devirir ve bu yolsuzluğun hesabını sorardı.
Tabii tüm bunları yapabilmeniz için, arkanızda toplumsal desteğinizin olması şart.
Muhalefet partileri, siyaseti salı günü yapılan grup konuşmalarına indirgediği için toplumsal muhalefet güçlenmiyor. Siyaset, bu yüzden toplumsallaşamıyor.İktidar da muhalefetin bu zaafını değerlendiriyor ve istediği gibi at oynatıyor. İktidarın bu denli pervasız davranmasının ardında, muhalefet partilerinin pasif tavrı yatıyor.
Deva ve Gelecek ne yapacak?
Yeni Seçim Kanunu, en çok Deva ve Gelecek Partisi’ni vurdu. Her iki parti de ilk kez seçime girecek ve Meclis’te varlık göstermeye çalışacaktı. AKP ve MHP’nin düzenlediği yeni seçim kanunu, bu iki partinin “kendi amblemleri’’ ile seçime girmeleri halinde, parlamentoya milletvekili sokamayacaklarını netleştirdi. Aynısı DP ve SP içinde geçerli tabii…
Ankara kulislerinde şu sıra bu iki partinin nasıl bir tavır alacağı konuşuluyor.
NE DÜŞÜNÜYORLAR?
DEVA Partisi yetkilileri, partilerinin her koşulda kendi amblemi ve listesi ile seçime girmesi gerektiği yönünde bir eğilim taşıyor.
Gelecek Partisi yetkilileri ise “Fedakarlığa hazırız” diyerek, CHP ya da İYİ Parti’nin listelerinden aday olabilecekleri yönünde sinyaller veriyor. Doğrusu bu da ilginç bir ‘’fedakarlık’’ örneği…
MASANIN İLK KONUSU
Bu meselenin ilk kez masaya yatırılacağı yer ise 27 Mart’ta yapılacak olan Millet İttifakı – Liderler Zirvesi olacak. Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ev sahipliğinde buluşacak olan CHP, İYİ Parti, Gelecek, Demokrat Parti ve Saadet Partisi genel başkanları, yeni seçim kanunu sonrası izlenecek yol haritasını masaya yatıracak. O geceki toplantı sonrası, Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat Partili milletvekili adaylarının meclise hangi yöntemle gireceği yönünde bir fikir oluşacak.