İngiliz General Sir Charles Townshend, 1922 yılında yaptığı bir değerlendirmede, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk için şunu söyledi:
“Ben şimdiye kadar 15 hükümdar ve cumhurbaşkanı ile özel ve resmi konuşmalar yaptım. Bu geceki kadar ezildiğimi hatırlamıyorum. Mustafa Kemal’de büyük bir ruh kudretinin esrarı var.”
Düşmanının bile saygısını kazanabilmek, çok az insana nasip olur. Mustafa Kemal, işte az sayıdaki insanlardan biridir. Ve Mustafa Kemal; hem savaş süreci hem de savaş sonrası izlediği tutumla, işte bu sayede adını “Ölümsüzler Listesi”nin ilk sırasına yerleştirmeyi başarmıştır.
EŞSİZ BİR İNSAN…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk eşsiz bir lider, mükemmel bir stratejist, usta bir politikacı, yılmayan ve yorulmayan bir savaşçıydı. O’na bu özelliğini veren en önemli etken ise hiç kuşkusuz ki; inancını bilgi ve bilinciyle buluşturmuş olmasıydı.
Atatürk, zaten bu özelliklere sahip olmasaydı, bugünkü adıyla ‘Söylev’ o günkü adıyla ‘Nutuk’ olan o eşsiz eserinde tam 10 bin 351 cümle kullanmış olmasına rağmen, günlerce süren konuşmasını ‘’tek bir çelişki bile olmadan” tamamlayamazdı.
Nutuk’u okuyanlar bu söylediklerime hak verecektir.
Nutuk, Atatürk’ün neden ölümsüz olduğu ve neden öyle olması gerektiğini gösteren tarihsel bir başyapıttır. Mustafa Kemal’i “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’’ yapan ve bir milletin önderi haline getiren de işte o ruh, söylem ve eylem birliğidir!