Barış Yarkadaş Gazeteoku

“Önlem alınmazsa hepimiz batacağız”

Korkusuz Gazetesi Yazarı Barış Yarkadaş'ın bugünkü (28.07.2022)''“Önlem alınmazsa hepimiz batacağız”'' başlıklı yazısı.

28 Temmuz 2022 | 2.178 okunma

Her gün önünden geçtiğiniz, kimi zaman ise ilaç almak için gittiğiniz eczanelerin neredeyse tamamının batma noktasına geldiğini biliyor musunuz?

Önceki gün sohbet ettiğim eczane sahibi bir dostum, “Sattığı ürüne zam yapıldıkça zarar eden tek meslek kuruluşu sanırım biziz. Böyle giderse kepenkleri kapatmak zorunda kalacağız’’ diyerek yaşadıkları sıkıntıyı anlattı.

ECZACILAR DERT KÜPÜ

Eczacı dostumun anlattıklarına göre, eczane sahibi 28.700 kişi, sürekli kredi çekerek işletmelerini ayakta tutuyor. Bunun sebebi ise sistemin yanlış kurgulanmış olması…

Gelin sözü eczacı dostumuza bırakalım ve ortaya koyduğu tabloya yakından bakalım:


“Ülkemizde kar marjını devletin belirlediği nadir mesleklerden biridir eczacılık. Kamu kurumu da değiliz, ticari işletme de… Yarı kamu yarı özel bir yapıya sahip kurumlarız. Eczacılığı bu yüzden sıradan bir ticari yapı gibi nitelemek doğru olmaz. Çünkü işin içinde sonuçta halk sağlığı var. Bu yüzden stratejik bir mesleğe sahibiz. Ve mesleğimiz artık tehlike içinde. İçinde bulunduğumuz koşullar yüzünden mesleğimizi yapamayacak hale geldik. Aslında çok şey istemiyoruz. Kamuoyu bizi sürekli zam yapmak isteyen kişiler olarak görüyor. Halbuki ilaca zam yapıldıkça bizim karlarımız düşüyor. Evet, saçma ama gerçek bu…”

“HALKIN SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Eczacı dostumuz, bu ilginç gerçeğin sebebini ise şöyle anlatıyor:

“Biz eczacılar, maddi bir kaygı duymadan mesleğimizi yapabilmek istiyoruz. Ülkemiz bir buhrandan geçiyor. Biz ise bu dönemde halk sağlığının önemine dikkat çekmek istiyoruz. Herkes bizim çok para kazandığımızı düşünüyor. Oysa ki; bu gerçek değil. İlaca zam yapılması, bizim para kazanmamız anlamına gelmiyor. İlaca zam yapılırken, İlaç Fiyat Kararnamesi (İFK) düzenlenmemesi bizleri batağa doğru çekiyor. Zammı isteyen eczacılar değil, ilaç firmalarıdır.

Eczacılıkta ilaç fiyatları 5 kademeye ayrılır ve karlılık buna göre düzenlenir. 1, 2 ve 3. kademede kar marjı yüksek, 4 ve 5’te ise kar marjı yüzde 8’e kadar düşer. Son düzenlemede 4 ve 5. kademede karlılık 1 puan artırıldı. Diğer kademeler ise daha az bir oranda tutuldu. Bu yüzden fiyat arttıkça, karlılık düşmektedir. Zaten ana sıkıntı da buradadır. Önemli olan baremin yükseltilmesidir. İlaca zam geliyor ama bu bizde ters etki yaratıyor. Ciro arttıkça karımız düşüyor.”

Devam edelim…

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekrem İmamoğlu’nun yerinde olsam… 19 Kasım 2024 | 353 Okunma 10 KASIM’a ayarlı tatil! 08 Kasım 2024 | 200 Okunma Kayyım tüm meclisi feshediyor! 04 Kasım 2024 | 137 Okunma Kılıçdaroğlu hakkında "zorla getirme" kararı 17 Ekim 2024 | 292 Okunma Teşkilat’ın o bölümü boşuna çekilmemiş 14 Ekim 2024 | 4.282 Okunma