Etki ajanlığı, casusluktan daha etkili.
Etki ajanları devredeler.
ABD, etki ajanlığını resmi kaynaklarında şöyle açıklıyor : "Toplumun karar alma ve düşünme süreçlerini yabancı istihbarat örgütlerinin desteğiyle yöneten kişi." Bu ajanların tespiti ise oldukça zor. Bundan dolayı casuslardan daha değerliler. Gazeteci, siyasetçi, aktivist, din adamı, kanaat önderi etiketiyle çok rahat hareket edebilmekteler. FETÖ'nün 'dinler arası diyalog' girişimi bunun en bariz örneğidir.
FETÖ'nün, "başörtüsü furuattır, imam-hatipler miadını doldurdu kapatılabilir, İsrail otorite, Ondan izin alınmalıydı, Haçlılar sizin canlarınıza mallarınıza namusunuza saldırmazlar, " ifadeleriyle darbe girişimine; 'tiyatro, kontrollü darbe' demesi de etki ajanlığıdır.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert : "İlişkilerimizin düzelmesi,Türkiye'nin tavrına bağlı. Tutuklu çalışanlarımızın ( Hikmet Topuz)bir an önce serbest bırakılması diyalog için iyi bir başlangıç olacak." derken malum Genel Başkan da (Metin Topuz'un da içinde olduğu iddia edilen) MİT Tırları olayında tutuklanan ve 25 yıl hapis cezasına çarptırılan, cezası bir üst mahkemece bozularak yeniden yargılanmasına karar verilen, gazeteci/ milletvekili sanık Enis Berberoğlu'nun İğne ucu kadar suçu olmadığından derhal serbest bırakılmasını istiyor. Aynı suçtan yargılanan firarî Can Dündar için de benzer kampanyalar düzenlemişlerdi.
Etki ajanlığından FETÖ’nün medya yapılanması davasında tahliye olduktan sonra haklarında “Anayasal düzeni ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından soruşturma açılan Atilla Taş ve Gökçe Fırat Çulhaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 13 kişiden 12’si tutuklanmıştı.