Türkiye’nin IŞİD ve PKK’ya yönelik askeri operasyonları, birçok ülkenin içinde tuttuğunu dışarı çıkarmasına yol açtı. Ülkeler, fikir beyan ederken hem kendi aralarındaki temel görüş farklarını sergilediler, hem de esas politikaları hakkında epeyce ipucu verdiler.
ABD, Türkiye’nin IŞİD ile mücadelesinde zaten en yakın ortak durumunda, dolayısıyla bu konudaki tutumu gereği zaten operasyonları gerekli, meşru ve uluslararası hukuka uygun bulduğunu açıkladı. Bugüne kadar alışık olunmayan ise ABD’nin aynı zamanda PKK eylemlerini de şiddetle kınamasıydı.
Hem PKK hem de IŞİD’le olan mücadelenin olumlu bulunması, ABD’nin PKK eylemlerini başlatma emri veren “kesim”i açıkça desteklemediğinin ifadesi oldu. ABD, PKK eylemlerinin ABD-Türkiye ikilisinin Suriye’de etki yaratmaması için yapıldığını anladığını ima etti. Diğer bir ifadeyle Obama, Türkiye ile dostane ilişkiler kuran Kürt hareketini desteklediğini söylemiş oldu.
Söz konusu açıklamanın bir ucu PKK’ya değiyorsa, diğer ucunun da HDP, PYD gibi diğer kuruluşlara değdiği ve uyarı taşıdığı açık.
Batı ülkeleri
Almanya’dan gelen açıklamalar ise PKK’ya karşı yürütülen mücadelenin kınanması şeklinde oldu. Bu, Türkiye’nin PKK’yı bırakıp sadece IŞİD’le mücadele etmesinin istendiğini gösterdi. Ancak diğer bazı açıklamalar, Türkiye’nin IŞİD’le tek başına ya da sadece ABD ile birlikte mücadele etmesinin de o kadar “hayırlı” görülmediğini ima etti. Zira Almanya, İncirlik gibi üslerin tüm koalisyon güçlerine açılmasını talep etti.