Her kadın bir çiçektir denir ama veriler dünya genelinde kadınların pek de güllük gülistanlık durumda olmadıklarını söylüyor.
Kadınların dünya genelindeki yerini ölçen çok sayıda kurum ve istatistik bulunuyor; bir kısmının rakamları da birbirini tutmuyor. Ancak genel gidişatı göstermek açısından yine de son derece önemli göstergeler mevcut. Yapılan çalışmaların büyük kısmı, istihdam, iş yaşamı, ekonomiye katkı ya da kazanç alanlarına yönelik. ILO’nun Çalışma Yaşamında Kadınlar: Eğilimler 2016 Raporu’na göre, incelenen 178 ülkede kadın ile erkek arasındaki eşitsizlik sürüyor. Hem de nasıl sürüyor.
20 yıldan bu yana dünya genelinde istihdamdaki cinsiyet açığı ancak 0,6 puan azalabilmiş. Dünya ortalamasında istihdamın nüfusa oranı, 2015’de erkeklerde % 72 iken, kadınlarda % 46. Kadınlar, erkeklerin kazandığının ancak % 77’sini kazanıyorlar. Dünyada arazi sahiplerinin sadece %1’i kadın; yaklaşık 300 trilyon dolarlık mal varlıklarının da sadece % 4,7’si kadınların.
Avantajlı durumlarda mahrumiyet
Kadınların durumu başka açılardan da fena durumda. Örneğin kadınların çalışma saatleri, erkeklerden uzun. Dünya genelinde bu oran 2.5 kat. Gelişmiş ülkelerde bile, kadınlar ücretli ve ücretsiz işlerde ortalama 8 saat 9 dakika çalışırken, erkekler 7 saat 36 dakika çalışıyorlar. Üstelik örneğin üniversite mezunu kadınlar erkeklerden % 20 daha az para kazanıyorlar.